Westers egoïsme

Tegelijk met de G8 in Evian vergaderden de 39 armste landen in Bangladesh. Zij riepen de rijke landen op hun markten open te gooien....

De G8 heeft de kloof niet kunnen overbruggen. De zeven rijkste landen ter wereld, samen met Rusland bijeen, hebben een gouden kans laten schieten om een substantiële bijdrage te leveren aan de bestrijding van armoede in de wereld.

De Franse president Chirac had verwachtingen gewekt door te verklaren dat deze top in het teken zou staan van de kloof tussen arm en rijk. Door een aantal belangrijke ontwikkelingslanden, waaronder Brazilië en India, aan tafel te noden, gaf hij in elk geval symbolische invulling aan dit streven.

Concrete acties bleven echter goeddeels uit. De verklaringen van de G8 staan bol van goede intenties en een enkele financiële toezegging. Voor het overgrote deel bestaat de toegezegde hulp echter uit bedragen die al eerder waren beloofd.

Dat is kwalijk. De wereld heeft zich vastgelegd op de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, die in 2015 onder meer moeten voorzien in de halvering van het aantal mensen dat leeft van minder dan een dollar per dag (nu zijn dat nog 1,2 miljard mensen), onderwijs voor de 114 miljoen kinderen die nu nog niet naar school gaan en het stoppen van de verspreiding van aids en malaria.

Natuurlijk is de armoede in de wereld niet alleen aan de rijke landen te wijten. Veel ontwikkelingslanden maken zich schuldig aan slecht en soms ook gewelddadig bestuur. Maar het Westen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. De hulp moet worden opgevoerd, schulden moeten kwijt gescholden en ontwikkelingslanden hebben vrije toegang tot westerse markten nodig. Daarnaast moeten in ontwikkelingslanden goedkope, merkloze medicijnen worden toegelaten. Op al deze punten is in Evian niet of nauwelijks vooruitgang geboekt.

In 2001 gaven de OESO-landen, de dertig rijkste landen ter wereld, in totaal 52 miljard dollar aan ontwikkelingshulp. De binnenlandse landbouwsubsidies bedroegen echter 311 miljard dollar. Dit geld doet in feite alle hulp weer te niet: westerse landbouwproducten worden met subsidie in ontwikkelingslanden gedumpt, waardoor ze de markt in die landen verpesten.

De westerse wereld bleek op de G8 nog altijd verdeeld. Chirac was druk bezig met de symbolische vormgeving van zijn 'multipolaire wereld', maar vergat de praktijk. En voor de Amerikanen was Evian slechts een tussenstop, op weg naar het Midden-Oosten, waar de problemen liggen die president Bush wél interesseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden