Westermoskee is terug met maquette

Wederom is symbolisch een eerste paal geslagen van het godshuis in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes...

Tegen de achtergrond van nauwelijks te ontwarren kluwen aan claims, rechtszaken en dreigementen is donderdag voor de tweede keer symbolisch de eerste paal geslagen van de Amsterdamse Westermoskee.

‘We houden het sober’, verklaarde Fatih Dag, voorzitter van de Turkse Aya Sofiamoskee en directeur van Manderen bv, de vennootschap die volgens Dag over voldoende middelen beschikt om de moskee alsnog te bouwen.

Het sobere karakter van de bijeenkomst – een toespraak, muziek, gebed en het met antieke apparatuur in de grond slaan van een houten paal – stak schril af tegen de feestelijkheden van bijna drie jaar geleden.

Toen, in februari 2006, werd de bouwaanvang gevierd onder het oog van een uitgelezen gezelschap uit binnen- en buitenland. Aangevoerd door minister Piet Hein Donner – toen nog bewindsman op Justitie – vierden tientallen imams, rabbijnen, priesters en predikanten het ogenschijnlijke feit dat twaalf jaar strijd niet voor niets was geweest.

Want zo lang had het geduurd voordat de Turkse gemeenschap in stadsdeel De Baarsjes haar zin kreeg en met een forse subsidie van het stadsbestuur een moskee mocht bouwen: de Westermoskee. ‘De mooiste moskee van Europa’, zoals Haci Karacaer destijds zei nabij de imposante maquette van het te bouwen godshuis.

Wat er van de toenmalige hooggespannen verwachtingen resteerde, stond gisteren opnieuw in een tent op het braakliggende terrein: de maquette.

Karacaer, ooit Nederlands woordvoerder van de Turks religieuze organisatie Milli Görüs en pleitbezorger van de Westermoskee, is al lang van het toneel verdwenen. Evenals die andere bekende bestuurder van Milli Görüs, Üzegir Kabaktepe. Die kwam vorig jaar onder meer wegens verboden wapenbezit in aanraking met justitie.

Beiden stonden bekend als liberale moslims, die de Westermoskee uit de handen van het conservatieve hoofdkantoor van Milli Görüs in Keulen zouden weten te houden. Zij sloten met het stadsdeel een convenant om de zelfstandigheid van de moskee te bevestigen.

Niet veel later bleek dat het duo zo ver voor de troepen had uitgelopen, dat het was vergeten de Turkse gemeenschap te waarschuwen tegen de zwendel met islamitische fondsen, die ook in Amsterdam talrijke Turkse families aan de rand van de afgrond bracht.

‘Vier ton kostte dat eerste feestje’, zegt Fatih Dag, de ceremoniemeester van het tweede feest. Hij heeft er geen goed woord voor over.

Van zijn voorganger Kabaktepe eist hij nog steeds 1,7 miljoen euro, die ‘hij van Manderen naar z’n eigen rekeningen heeft gesluisd’. De zoveelste rechtszaak daarover verwacht Dag in december of begin januari.

Zo mogelijk nog taaier is zijn juridische strijd met projectontwikkelaar Het Oosten, die onlangs zijn naam wijzigde in Stadgenoot. Stadgenoot, aldus Dag, ‘moet eindelijk met de bouwtekeningen over de brug komen’.

Volgens Dag kreeg hij onlangs een pakket met documenten van Stadgenoot. Maar hoe hij ook zocht, de constructietekeningen van de moskee zaten er niet bij. ‘Terwijl we dat vorig jaar in de ambtswoning van burgemeester Cohen allemaal heel duidelijk hadden afgesproken.’

Aanvankelijk zou Stadgenoot de moskee bouwen, maar ruzies met onder andere Milli Görüs leidden ertoe dat het bedrijf de handen van het project heeft afgetrokken. Op eigen houtje bouwt Stadgenoot inmiddels appartementen en winkels op het voormalige garageterrein.

Voorts dient Stadgenoot, alweer volgens Dag, 850 duizend euro terug te geven, die Manderen ooit aan de voormalige woningcorporatie heeft gegeven als voorschot voor de moskeebouw. Eind deze maand zien beide partijen elkaar weer voor de rechter.

In totaal gaan de moskee en de aanpalende woningen volgens Dag 35 miljoen euro kosten. ‘Dat geld hebben wij.’

Waar het geld vandaan komt, wil hij niet zeggen. ‘Het is een Nederlandse projectontwikkelaar, te vergelijken met Stadgenoot. Verder betalen de gelovigen en krijgen we nog het geld van Kabaktepe.’

Hoe het dan moet met de woningen die Stadgenoot thans realiseert? Dag: ‘Die zijn allemaal ons eigendom. Het gehele project is van ons.’

Op voorhand rekent hij uit dat zowel Manderen als de onbekende mede-investeerder spekkoper zal zijn. ‘Het gehele project krijgt een marktwaarde van 50 miljoen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden