Westerlingen in Azië

Voor bezorgde ouders wier kind zijn wereldreis in Azië doorbrengt geruststellend en voor iedereen die al eens in dat werelddeel was een feest van herkenning: het melancholieke speelfilmdebuut van de toen 30-jarige Sonja Heiss. Zelf een ervaren backpacker reisde ze met haar protagonisten maandenlang door India en Thailand voor het maken van een fictiefilm die oogt als een documentaire waarin ze vijf jonge mensen volgt die om uiteenlopende redenen in Azië zijn. Zo zijn daar de twee Engelse vrienden op het Thaise party-eiland Koh Phangan. Hun ledigheid doet hun vriendschap geen goed, de feesten tegen de achtergrond van de opkomende zon en een muur van geluidsboxen brengt ze allerminst nader tot elkaar. En er is de jonge vrouw die onzeker is over haar relatie en met yogamatje op zoek gaat naar zichzelf in Poona, waar 'even the sky is not the limit', maar waar ze haar eenzaamheid toch niet kwijtraakt en uiteindelijk overmand wordt door heimwee. En er is de Ier, die dronken zijn onenightstand zwanger maakte en nu vader wordt en dus naar India is vertrokken, waar hij alleen met een gids en twee kamelen door de woestijn trekt. En er is de eenzame vrouw die is gestrand in Bangkok en daar vanuit een hotelkamer en enigszins lost in translation een telefonische relatie opbouwt met de man die er maar niet in slaagt een vlucht voor haar te boeken.


Gewone mensen, alledaagse gebeurtenissen, slechts een summiere ontwikkeling, maar o zo herkenbaar en ontroerend. Prachtige vakantiefilm voor thuisblijvers.


Hotel Very Welcome (Sonja Heiss, 2007)


ZDF, 00.50-02.20 uur.


Die Marquise von O

(Eric Rohmer, 1976) Naast zijn beroemde filmseries (zoals Morele Vertellingen) maakte de Franse Eric Rohmer een aantal losse speelfilms. Daaronder de statische maar mooie verfilming van Heinrich von Kleists novelle Die Marquise von O (1808), waarvan Rohmer, die toch een Franse film maakte, de Duitse titel intact liet. Edith Clever is de markiezin uit de titel, een weduwe die gezworen heeft nooit meer te trouwen. Wanneer ze zwanger wordt, zegt ze niet te weten van wie het is. Een jonge Bruno Ganz is een Russische graaf die haar het hof maakt.


Arte, 14.35-16.15 uur.


The Sentinel

(Clark Johnson, 2006) Degelijk formulewerk in een thriller met aantrekkelijke cast. Wanneer in het Witte Huis een veiligheidsagent wordt vermoord, wordt Michael Douglas in de val gelokt vanwege een vermeende affaire met de first lady. Hij ontsnapt en gaat zelf op onderzoek uit om de dader te pakken én de president te redden. Ook met Kiefer Sutherland, Eva Longoria en Kim Basinger.


SBS 6, 20.30-22.45 uur.


Deliverance

(John Boorman, 1972) Zinderende klassieker die vaak is nagevolgd maar nooit is geëvenaard. Omdat de rivier de Cahulawassee, in moerassig Georgia in het zuiden van de Verenigde Staten, binnenkort wordt afgesloten door een stuwdam, besluit een groepje mannen uit de grote stad nu het nog kan een wildwaterweekendje te doen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, zo wordt al direct duidelijk in het klassieke duel tussen de banjo's. De autochtone bevolking heeft het niet zo op de stedelingen en laat niet na dat hun duidelijk te maken.


Arte, 22.05-23.50 en 02.35-04:25 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden