Westen ziet in Milosevic de verliezer

Westerse bewindslieden hebben maandag verklaard dat president Slobodan Milosevic de verkiezingen heeft verloren en moet opstappen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, ging daarin het verst....

De Europese Unie was voorzichtiger. 'Volgens alle beschikbare informatie is het duidelijk dat elke poging van Milosevic om zich als overwinnaar uit te roepen, frauduleus zou zijn.' In een verklaring wijst de EU erop dat de hoge opkomst laat zien dat de Serviërs verandering willen. Ook de Verenigde Staten betwijfelen het of Milosevic op geloofwaardige wijze de overwinning kan claimen, gezien de gebleken steun voor de oppositie en de verkiezingsonregelmatigheden. Ondanks grove onregelmatigheden is het volgens een woordvoerder van het Witte Huis, P. Crowley, duidelijk dat de kiezers de Joegoslavische president Milosevic hebben afgewezen.

Belgrado heeft de Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE) niet toegestaan waarnemers te sturen. Volgens OVSE-voorzitter en minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk, Benita Ferrero-Waldner, staat de kandidaat van de oppositie, Vojislav Kostunica, op winst. 'Deze verkiezingen waren verre van democratisch', zei ze in Wenen, 'maar ondanks berichten over omvangrijke fraude en intimidatie, is het overduidelijk dat het volk verandering wil.'

De Duitse kanselier Gerhard Schröder zei in Moskou op een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin: 'We zijn het erover eens dat het ernaar uitziet dat Servië en Joegoslavië hebben gekozen voor democratische verandering.' Poetin sprak hem niet tegen.

Maar volgens Rusland is er geen sprake van grootscheepse verkiezingsfraude. Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei dat er 'geen grote onregelmatigheden' zijn opgemerkt door de internationale waarnemers die door Belgrado waren uitgenodigd. Rusland wijst het voorbarig oordelen over de verkiezingsuitkomst af.

Officiële resultaten worden op zijn vroegst vandaag verwacht. Maar veel westerse bewindslieden zijn ervan overtuigd dat de oppositie de verkiezingen heeft gewonnen. Hubert Védrine, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, achtte de kentering van het tij ten gunste van de oppositie onomkeerbaar. Zijn Italiaanse ambtgenoot, Lamberto Dini, vreest 'verschrikkelijke gevolgen' als Milosevic toch de overwinning claimt.

Maar het was de Britse minister Cook die Milosevic het duidelijkst de deur wees. 'Mijn boodschap aan hem is: Wees eerlijk ten opzichte van uw volk. Ga weg en laat Servië uit de gevangenis die u ervan gemaakt hebt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden