Westen schoffeert verkeerde moslims

We zouden eens wat minder gretig naar het geld van dubieuze sjeiks en dictatoren moe­ten hengelen

Liever een Egyptische Roosevelt dan al die sjeiks met hun luxeprojecten, aldus Paul Brill terecht. Alleen dan kan een einde komen aan het 'giftige mengsel van overbevol­king, onderontwikkeling, wanbestuur en een cultuur van wrok en vernedering'. Maar wat is aan dat giftige mengsel ónze hulpbijdra­ge geweest? Die vraag wordt te weinig gesteld. Het Europese land dat zich die vraag als eerste met grote urgentie moet stellen is Zwitserland.

Wraak
Als wraak voor de arrestatie van de zich misdragen­de zoon van de Libische dictator Kadhafi houdt laatstgenoemde nu op grond van allerlei willekeurige beschuldi­gingen twee Zwitserse zakenman­nen vast. Kadhafi's chicanes zouden mede bijgedragen hebben aan de zege van het ja-kamp bij het recente minaret­tenreferen­dum.

Naar aanleiding van dat idiote besluit riep de leider van de Groenen in het Europarle­ment, Daniel Cohn-Bendit, de Arabische landen op tot een financiële boycot van Zwitserland. Daar zit wat in - maar dan in omgekeer­de zin: wij zouden eens wat minder gretig naar het geld van dubieuze sjeiks en dictatoren moe­ten hengelen.

Kroostgespuis
Zwitserland schoffeert èn hoveert de verkeerde moslims - en dat gaat te vaak ook voor het Westen in zijn algemeenheid op. Gewone hardwerkende immigranten, die niets hebben misdaan, worden met plannen voor kop­vod­den­taksen en minarettenverboden getreiterd. Met die benadering staat die van de decadente elite in het Midden-Oosten zèlf in groot contrast: die blijft in hoge mate welkom. De misdragingen van Kad­ha­fi junior in Genève - parallel aan de even ongehoorde brutaliteit van senior tijdens bezoeken in Rome, Parijs en New York - zouden reden moeten zijn om dergelijk kroostgespuis tot ongenode gast te verklaren, hoeveel deviezen het ook in het laadje brengt.

Vernederend
Niet alleen omdat dat soort lieden meent zich overal alles te kunnen permitteren, en het tolereren daarvan dus onze beginselen van rechtsgelijkheid veel meer schendt dan jihadisten ooit vermogen. De vernederende excuses, waartoe de Zwitserse president zich in de Libische woestijn tegenover Kadhafi gedwongen zag terwijl voor diens zoon een maandje chain-gang in de woestijn van Arizona op z'n plaats zou zijn geweest, spreken boekdelen.

Ook maakt het voortdurend hoveren van zulke lieden op de juist door hen onderdrukte gewone Arabieren niet bepaald de indruk, dat wij hen bij het creëren van Egyptische Roos­evelts steunen. Het is een van de redenen dat het plotse democratiseringspro­ject van Bush zo ongeloofwaardig was. Dat is de vloek van de olie: wij houden die graag goedkoop, en de autocra­ten die die ons goed­koop leveren blijven zo aan de macht.

Iran
Er worden dezer dagen in westerse kranten veel opgewonden woorden gewijd aan het bewind in Iran. Maar bij alles wat daarop aan te merken valt (en dat is heel wat): vergeleken met de pro-westerse autocra­tieën Egypte en Saoedi-Arabië is er ginds sprake van een zeer open politiek klimaat. Ten opzichte van Caïro maakt Teheran op een Roos­evelt een heel wat grotere kans.

De laatste verkiezingsuit­slag is ongetwij­feld gemanipu­leerd, maar Ahmadine­jads positie is democratisch beter gelegiti­meerd dan die van Mubarak, die zijn zoon - geen minder grote nietsnut dan die van Kadhafi - tot opvolger heeft voorbestemd. Een Westen dat luid klaagt over de halve dictatuur van Ahmadine­jad, maar zwijgt over de hele van Mubarak, en zich bij Kadhafi in vele bochten wringt: dat valt ook in het Midden-Oosten op.

Weg met al die sjeiks met al hun luxeprojecten, inderdaad. Nu in Dubai net na de voltooiing van die nieuwe Toren van Babel als ultieme symbool van hoogmoed de economie volledige is ingestort, wordt het ook voor het Westen hoog tijd de vanzelf­sprekende hovering van bepaalde macht­hebbers in het Midden-Oosten te heroverwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.