Nieuws

Westen probeert Oekraïense oorlogsmachine draaiende te houden: winteruniformen naar slagveld

De VS en Europa proberen in allerijl het Oekraïense leger gereed te maken voor de barre omstandigheden in de winter. Na een oproep van de Navo sturen steeds meer landen uniformen, thermisch ondergoed, tenten en generatoren om de wintergevechten te doorstaan.

Stieven Ramdharie
Vrijwilligers helpen op 29 september mee bij het uitdelen van voedselhulp in Oost-Oekraïne. Beeld AFP
Vrijwilligers helpen op 29 september mee bij het uitdelen van voedselhulp in Oost-Oekraïne.Beeld AFP

Litouwen schaarde zich deze week bij de landen die proberen de Oekraïense oorlogsmachine draaiende te houden in de wintermaanden, wanneer het 15 graden onder nul kan worden. De Baltische staat kondigde aan voor miljoenen euro’s warme kleding te kopen bij Litouwse bedrijven. ‘Dit betekent dat naar schatting 25 duizend Oekraïense soldaten voorzien kunnen worden van winterkleding’, zei minister van Defensie Arvydas Anusauskas dinsdag.

In de afgelopen weken besloten onder andere ook de VS en Spanje winterkleding naar Oekraïne te sturen. Het Pentagon nam de kleding op in een militair pakket ter waarde van 600 miljoen dollar, dat verder bestond uit munitie, radars en mijnen. Spanje stuurde vijf vliegtuigen vol met artilleriemunitie naar het gebied, maar ook allerlei uitrusting voor koud weer. ‘Dit is een voorbeeld van de vastberaden en constante steun van Spanje aan het Oekraïense volk’, benadrukte minister van Defensie Margarita Robles.

Terwijl het Russische leger zich opmaakt om de 300 duizend extra gemobiliseerde soldaten naar het slagveld te sturen en Oekraïne volop in het offensief blijft gaan, moeten beide legers zich ook voorbereiden op de omslag in het weer. Tienduizenden granaten voor de houwitsers en raketsystemen zijn hard nodig om de strijd vol te kunnen houden, maar net zo cruciaal zijn straks warme uniformen, regenkleding, laarzen en thermische shirts, broeken en ondergoed voor de soldaten.

Overjas in Hollandse stijl

‘De winter nadert, de situatie zal heel moeilijk worden’, aldus Navo-baas Jens Stoltenberg begin deze maand, toen hij de lidstaten opriep het Oekraïense leger meer te gaan voorzien van winterspullen. ‘Omdat de omvang van het Oekraïense leger zo enorm is toegenomen, hebben ze meer winteruitrusting nodig’, aldus Stoltenberg. Onder aanvoering van het Verenigd Koninkrijk proberen de lidstaten nu onder meer tienduizenden uniformen te leveren.

‘Bedankt voor de overjas in Hollandse stijl met mijn naam erop: de winter komt eraan’, grapte de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov begin deze maand, toen hij een warme jas kreeg uitgereikt van zijn Nederlandse collega Kajsa Ollongren. Omdat Nederland weigert te zeggen wat het Oekraïne precies levert aan wapens en andere spullen, is niet duidelijk of Den Haag ook is ingegaan op de dringende oproep van Stoltenberg. Tot nu toe heeft Nederland al voor 223 miljoen euro aan militaire goederen naar Kyiv gestuurd.

Andere lidstaten hebben geen enkele moeite om aan de grote klok te hangen wat ze het Oekraïense leger geven. Zo maakte de Litouwse minister Anusauskas de inkoop van de duizenden winteruniformen dinsdag trots bekend in het parlement. De VS willen binnenkort, bij de eerstvolgende bijeenkomst van de internationale coalitie die Kyiv bijstaat, opnieuw spijkers met koppen slaan om meer winterspullen te sturen.

Modderig gebied

‘Wij zullen ons hiervoor opnieuw sterk maken’, zei een hoge Pentagon-functionaris woensdag. ‘Er wordt een aanzienlijke inspanning geleverd om een hele reeks uitrusting voor koud weer te leveren. Dit moet ervoor zorgen dat de Oekraïners deze winter alles tot hun beschikking zullen hebben wat ze nodig hebben.’ De regering-Biden heeft het Oekraïense leger al voor 16,1 miljard dollar aan militair materieel geleverd.

Op het slagveld in Oost-Oekraïne begint het weer al om te slaan, nu de herfst is begonnen. Er valt volop regen, waardoor het gebied zeer modderig wordt. Voor beide legers is dit nadelig, omdat het moeilijker wordt om met zwaar materieel, zoals tanks en pantserwagens, op te rukken. ‘Vooral rond november wordt het moeilijk qua mobiliteit’, aldus de Pentagon-functionaris. ‘Het zal voor beide partijen zeer moeilijk worden om door te vechten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden