'Westen probeert Iran te ondermijnen'

De Iraanse regering heeft het Westen er maandag van beschuldigd 'anarchie en vandalisme' te verspreiden in een poging Iran te ondermijnen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran steunen Westerse landen de 'relschoppers' die de afgelopen week hebben geprotesteerd tegen de verkiezingszege van president Ahmadinejad.

'Het aanwakkeren van anarchie en vandalisme door Westerse machten en media is absoluut onaanvaardbaar', aldus een woordvoerder. Hij sloot niet uit dat sommige Europese ambassadeurs in Teheran het land zullen worden uitgewezen. Buitenlandse media zijn volgens hem de 'spreekbuis' van vijandige regeringen die uit zijn op de desintegratie van Iran.

Westerse landen hebben eerder ontkend dat ze zich mengen in Iraanse zaken. Ze vinden wel dat Teheran vreedzame protesten moeten toestaan.

De beschuldiging aan het adres van het Westen werd geuit terwijl in Teheran een gespannen rust heerste. Om nieuwe protesten de kop in te drukken was de oproerpolitie maandagmorgen massaal op straat aanwezig.

Bij de presidentsverkiezingen van 12 juni zijn in vijftig steden meer stemmen uitgebracht dan er stemgerechtigden waren. Dat maakte de Raad van Hoeders, het hoogste juridisch orgaan in Iran, zondag bekend. Maar volgens de raad heeft dat geen invloed gehad op de uitslag.

Wie hebben de touwtjes in handen? (tekst gaat hierna verder)

]]>

De raad had de uitslagen onderzocht op verzoek van de verliezende conservatieve kandidaat Mohsen Rezai. Volgens hem waren er in 170 steden fouten gemaakt. 'De bewering van Rezai dat in 170 steden meer dan 100 procent van de stemgerechtigden heeft gestemd is niet correct. Dat is in vijftig steden gebeurd', aldus een woordvoeder.

De uitspraak van de Raad van Hoeders kwam nadat zaterdag bij felle protesten tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad zeker tien doden waren gevallen. (met video)

De Iraanse staatstelevisie maakte melding van tien doden, maar volgens CNN zijn het er negentien. De Amerikaanse nieuwszender CNN baseerde zich op bronnen in ziekenhuizen. Er zijn onbevestigde berichten over een nog hoger dodental.

Zaterdag namen tienduizenden Iraniërs deel aan een betoging in de Iraanse hoofdstad. Ze trotseerden een demonstratieverbod dat de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei had uitgevaardigd.

Terroristen

De Iraanse oproerpolitie, bijgestaan door de gevreesde Basij-militie, gebruikte traangas, waterkanonnen en wapenstokken om de betogers uiteen te drijven. Iraanse staatsmedia beschuldigden ‘terroristen’ ervan onrust te stoken. ‘Relschoppers’ zouden twee benzinestations en een moskee in brand hebben gestoken en een militaire post hebben aangevallen. De politie arresteerde 460 demonstranten.

Zondag was het betrekkelijk rustig in Teheran, maar volgens ooggetuigen bleef de sfeer gespannen. De oproerpolitie verhinderde samenscholingen van meer dan twee personen. Toch waren in veel delen van de Iraanse hoofdstad spreekkoren te horen. In het noorden van Teheran werden herhaaldelijk schoten gehoord. In dat deel van de stad wonen veel aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi.

Mousavi

De mensen schreeuwden ‘Allah Akbar’ (‘God is groot’) en ‘dood aan de dictator’. Ook scandeerden ze de naam van de hervormingsgezinde presidentskandidaat Mousavi, die weigert zich neer te leggen bij de verkiezingsuitslag.

De hervormingsgezinde oud-president Mohammad Khatami waarschuwde zondag voor de ‘gevaarlijke’ consequenties die het verbieden van straatprotesten kan hebben. Intussen zou Mousavi zich bereid hebben verklaard een martelaar te worden.

Voor buitenlandse media wordt het steeds lastiger de protesten te verslaan. De autoriteiten hebben verscheidene buitenlandse journalisten, onder wie de BBC-correspondent Jon Leyne, het land uitgewezen. Het onafhankelijke tv-station Al-Arabayia is het werken verboden. Volgens de organisatie Reporters zonder Grenzen zijn de afgelopen week 23 lokale journalisten en bloggers gearresteerd.

De dochter van oud-president Hashemi Rafsanjani, Faezeh Hashemi, die zaterdag samen met vier andere leden van de familie was gearresteerd tijdens een demonstratie, is zondagavond vrijgelaten. Volgens de Iraanse staatszender Press TV was zij opgepakt omdat ze betogers tijdens het straatprotest had opgejut. Ex-president Rafsanjani is een van de machtigste politici van Iran. Voor de presidentsverkiezingen had hij zijn steun uitgesproken voor Mousavi.

De situatie in Iran wordt steeds grimmiger. De politie gebruikt traangas, waterkanonnen en wapenstokken om de duizenden demonstranten uiteen te drijven (EPA) Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden