Westen bereidt nieuwe sancties tegen Rusland voor

De Europese Unie zal vandaag hoogstwaarschijnlijk nieuwe sancties afkondigen tegen Rusland wegens de Russische agressie in buurland Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen waarschijnlijk reisbeperkingen instellen en de tegoeden bevriezen van een aantal personen en mogelijk ook organisaties.

Na de volksraadpleging op de Krim werd gisteravond uitbundig feestgevierd in de regionale hoofdstad Simferopol. Beeld getty
Na de volksraadpleging op de Krim werd gisteravond uitbundig feestgevierd in de regionale hoofdstad Simferopol.Beeld getty

Ook de Verenigde Staten waarschuwen na de uitslag van het referendum op de Krim voor nieuwe sancties. De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte in een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin dat de Verenigde Staten klaar zijn om de Russen sancties op te leggen.

De president suggereerde dat het referendum een schijnvertoning was die werd overschaduwd door de dreiging van een militair ingrijpen door Rusland. Volgens Obama is het nog niet te laat voor een diplomatieke oplossing voor de crisis in Oekraïne. Voorwaarde is wel dat het Russische leger de 'invallen' in het land staakt. Poetin zou volgens het Kremlin op zijn beurt hebben gesteld dat de volksraadpleging op de Krim wel rechtmatig is.

Zwarte lijst
De EU legt een zwarte lijst aan met mensen voor wie reis- en financiële beperkingen gelden. Hoeveel namen er op deze zogenoemde zwarte lijst komen, is nog niet duidelijk. Tijdens hun overleg maandag in Brussel kunnen de ministers de lijst aanpassen. Op de lijst komen Russen die verantwoordelijk worden gehouden voor acties die de soevereiniteit van Oekraïne in gevaar brengen.

Bronnen in Brussel spreken van een 'gering maar politiek belangrijk' aantal. Het draait om het signaal dat deze sancties afgeven, niet de aantallen, zo klinkt het. Op de lijst staan vermoedelijk vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin, onder wie medewerkers van zijn staf, maar ook Russische hooggeplaatsten in het leger en bij veiligheidsdiensten. Mogelijk prijken ook topmensen uit het Russische bedrijfsleven op de lijst.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden