Wervingsbureau deelt premie met sollicitant

Het nieuwe wervings- en selectiebureau Woodbeeper gaat zijn honorarium delen met de sollicitant. Een werknemer die wordt aangenomen door de opdrachtgever van Woodbeeper, kan al snel rekenen op een bonus van ruim tienduizend gulden....

Van onze verslaggever Bart Dirks

Woodbeeper richt zich vanaf dinsdag op de werving en selectie van werknemers 'op alle denkbare werkvelden', vooral in opdracht van werkgevers die voor een specifieke functie een aantal medewerkers zoeken. In eerste instantie werft en selecteert Woodbeeper ICT'ers en medewerkers voor het bankwezen met nul tot acht jaar ervaring.

Het Amsterdamse bureau verwacht de eerste twaalf maanden 'gemakkelijk' driehonderd plaatsingen te doen en een grote database op te bouwen met kandidaten. Werving gebeurt via advertenties, een eerste selectie via een website.

Volgens M. Ouwehand, een van de oprichters van Woodbeeper, kan het bureau zonder problemen de helft van zijn honorarium aan een kandidaat afstaan. 'Headhunters en wervings- en selectiebureaus rekenen honoraria van 20 tot 40 procent van het bruto-salaris dat de kandidaat gaat verdienen. Bij een inkomen van een ton is dat dus 20 duizend tot 40 duizend gulden. Dat zijn krankzinnige marges.'

Woodbeeper rekent opdrachtgevers een honorarium van 25 procent van het salaris. 'De opdrachtgever betaalt bij ons niet meer, maar ook niet minder', aldus Ouwehand.

Het uitdelen van een bonus aan kandidaten is voor headhunters en werving- en selectiebureaus een absoluut taboe. 'Het komt bij onze leden niet voor en verder heb ik het ook nooit eerder gehoord', zegt voorzitter W. Altink van OAWS, de brancheorganisatie van bureaus voor werving, selectie en executive search.

'Deze werkwijze is niet te verbieden, maar wij zijn voor zorgvuldigheid en kwaliteit. Je kunt twijfelen aan de motieven om een baan te accepteren: gaat het om de inhoud van de functie of de hoogte van de bonus?' Woodbeeper is geen lid van brancheorganisatie OAWS.

Helemaal nieuw is het delen van de bonus niet. Werving- en selectiebureau Inter-Change geeft verpleegkundigen en artsen die via de Rotterdamse intermediair een baan accepteren, een bonus van drieduizend gulden. Die gaat af van het honorarium van elfduizend gulden. Die bonus stelde het bedrijf enkele jaren geleden in om Nederlandse kandidaten terug uit het buitenland te halen. Volgens de Ziekenhuis-CAO mogen alleen verhuiskosten binnen Nederland worden vergoed.

Het Dijkzigt-ziekenhuis besloot vorig jaar niet langer zaken te doen met Inter-Change, omdat de directie het onfatsoelijk vond om nieuw personeel bij een ander ziekenhuis 'weg te kapen'.

Nederland telt zo'n 1900 werving- en selectiebureaus, vooral eenmanszaakjes en 150 à 200 (middel)-grote bureaus. Hun totale omzet over 1998 wordt geschat op 438 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden