Werkvoorziening verliest miljoenen
Bij Licom NV in Heerlen, de grootste sociale werkvoorziening van Nederland, is grote bezorgdheid uitgebroken over de aanhoudende miljoenenverliezen. Volgens de raad van commissarissen (rvc) is de financiële situatie van het bedrijf 'buitengewoon zorgwekkend'....
Van onze verslaggever
HEERLEN
Het bedrijf (5100 werknemers) heeft over het afgelopen jaar een verlies van tien miljoen gulden geleden. Dat is twee keer zoveel als verwacht. In oktober werd bekend dat het WSW-bedrijf 28 miljoen gulden te kort kwam om het sociaal plan uit te voeren. De elf aandeelhoudende gemeenten in Oostelijk Zuid-Limburg zijn zeer ongerust. Zij zijn wettelijk verplicht om de tekorten en verliezen van Licom aan te vullen.
De omvang van de bijbetaling zal in maart worden vastgesteld. Dan komt de directie met een nieuw meerjarenplan voor het bedrijf. De rvc heeft de directie opgedragen met 'zeer ingrijpende maatregelen' te komen. Welke maatregelen dat zijn, kan rvc-voorzitter B. Janssen nog niet zeggen. Licom had de meerjarenraming al in november gereed moeten hebben. 'Maar vanwege de complexiteit van de problematiek is dat niet gelukt', aldus Janssen.
De Vereniging van Licom Aandeelhouders (Velia), waarin de elf gemeenten zijn vertegenwoordigd, heeft maandag genoegen genomen met het uitstel. 'Al kost iedere dag wachten ons alleen maar meer geld', zegt wethouder J. Zuidgeest van Heerlen, tevens voorzitter van Velia. Licom maakt elke dag enkele tienduizenden guldens verlies. Zuidgeest benadrukt dat de banen bij Licom niet ter dicussie staan. Wel heeft zijn vereniging een accountantsbureau ingeschakeld om de financiële handel en wandel van het bedrijf door te lichten.
Licom NV ontstond drie jaar geleden uit een fusie van drie WSW-bedrijven in de Oostelijk Mijnstreek.
Met de samenvoeging zouden de sociale werkplaatsen bedrijfsmatiger gaan werken en dit jaar al winstgevend zijn. De twaalf gemeenten in de regio kochten hun WSW-bijdragen af door Licom 25 miljoen gulden aan aandelenkapitaal mee te geven.
De winstprognoses zijn de afgelopen jaren telkens negatief bijgesteld. Het gestorte aandelenkapitaal is inmiddels volledig opgesoupeerd als gevolg van hogere en aanhoudende (aanloop)verliezen. Daar bovenop is het sociaal plan dertig miljoen gulden duurder uitgevallen dan in 1996 was berekend.
Volgens woordvoerder F. Joosten van Licom wordt het jongste miljoenenverlies vooral veroorzaakt door de loon- en loongroepenstijgingen in het bedrijf. Het ministerie van Sociale Zaken, dat het leeuwendeel van de WSW-subsidies voor zijn rekening neemt, draagt niet bij aan die kosten. Verder hebben de buitengewoon slechte prestaties van bedrijfsonderdeel Licom Metaal zwaar op de begroting gedrukt, zegt Joosten.