nieuws ict-reorganisatie

Werkvloer UWV toch akkoord met reorganisatie, ziet af van rechtszaak

De Ondernemingsraad van het UWV heeft overeenstemming bereikt met de raad van bestuur over een ingrijpende reorganisatie. De OR stapte vorige maand naar de rechter om de aanstelling van nieuwe managers tegen te houden, maar trekt zijn verzoekschrift bij de Ondernemingskamer alsnog in. Dit blijkt uit interne communicatie die in handen is van de Volkskrant.

16 april: UWV-bestuursvoorzitter Fred Paling geeft een toelichting op het jaarverslag 2018. Beeld ANP

De reorganisatie is onderdeel van een grote ict-vernieuwing binnen het UWV. De uitkeringsinstantie geeft de komende jaren honderden miljoenen euro’s uit aan het vervangen en updaten van softwaresystemen waarmee uitkeringen worden verstrekt en werkzoekenden worden ondersteund. Tegelijkertijd wordt de ict-afdeling, die nu nog losstaat van de afdelingen, opgeknipt en ondergebracht bij de verschillende divisies: onder andere uitkeren, arbeidsbemiddeling, medische keuringen.

De OR lag de afgelopen maanden op ramkoers met de driekoppige Raad van Bestuur over de manier waarop de reorganisatie zou worden uitgevoerd. UWV’ers keken met argwaan naar nieuwe ‘informatiemanagers’ die het bestuur wilde aanstellen. De toch al stroperige organisatie zou door extra managementlagen nog bureaucratischer worden, was de vrees. Toen de Raad van Bestuur de reorganisatie ondanks de bezwaren toch wilde doordrukken, diende de OR vorige maand een verzoekschrift in bij de Ondernemingskamer. Tegelijkertijd bleven OR en bestuur met elkaar in gesprek.

Onder druk van een mogelijke rechtszaak is het bestuur de OR alsnog tegemoet gekomen: de reorganisatie gaat eerst een jaar proefdraaien. Dit ‘praktijkjaar’ moet volgens het UWV ‘een jaar van leren en verbeteren’ worden. De uitvoeringsdienst benadrukt dat de inbreng van medewerkers cruciaal is, er komt een ‘klankbordgroep’ en een intern meldpunt. 

Lees ook: Werkvloer UWV vecht ICT-plan aan bij rechter

De ondernemingsraad van uitkeringsdienst UWV stapt naar de rechter om een ict-vernieuwing tegen te houden die de organisatie 500 miljoen euro gaat kosten. Het personeel denkt dat het project tot mislukken is gedoemd en stoort zich aan de stevige salarissen voor ict-managers. ‘Dit is al tweeënhalf jaar pure chaos, die maar niet naar buiten komt’, zeggen twee werknemers die anoniem willen blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden