Werkvloer telt bijna 150.000 stelletjes

Nederland telt bijna 150.000 stelletjes op de werkvloer. Volgens de laatste gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in februari 2012 zo'n 296.000 werknemers van wie de partner in hetzelfde bedrijf werkt. Dat maakte het statistiekbureau dinsdag bekend.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Daarmee waren er 148.000 stellen van werknemers, ofwel 4 procent van de werknemers in Nederland. In de landbouw en financiële dienstverlening komen relatief gezien de meeste werknemersparen bij hetzelfde bedrijf voor. Binnen deze bedrijfstakken had meer dan 6 procent van de werknemers een partner die bij hetzelfde bedrijf werkte.

Het aandeel is het kleinst in de bedrijfstakken energievoorziening en delfstoffenwinning, hier vormde 2 procent van de werknemers een paar. Relatief veel stelletjes zijn ook te vinden bij de overheidsdiensten, onroerendgoedsector en financiële dienstverlening. Middenmoters vormen sectoren als de horeca, handel, informatie- en communicatie en het onderwijs.

Contracten
De kans dat werknemers bij dezelfde werkgever een paar vormen, wordt onder meer beïnvloed door de grootte van het bedrijf. Daarnaast heeft de samenstelling van het personeelsbestand van het bedrijf naar geslacht en leeftijd invloed. Ook het aandeel tijdelijke contracten binnen een bedrijf speelt een rol. Naarmate een werknemer korter in dienst is, is de kans kleiner dat zijn of haar partner bij hetzelfde bedrijf werkt.

Het gaat hier overigens alleen om samenwonende of getrouwde stellen waarvan bekend is dat ze op hetzelfde adres wonen. Andersoortige relaties zijn niet meegeteld, aldus het CBS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden