'Werkstuk van Pronk belandt echt niet in prullenbak'

'De Vijfde nota ruimtelijke ordening, het werkstuk van minister Pronk van VROM, komt niet in de prullenbak terecht. Wij zullen meer dan een paar woordjes veranderen, maar het is zeker niet de bedoeling helemaal opnieuw te beginnen.'..

Van onze verslaggever Arnold Koper

Dat zegt CDA-Kamerlid Pieter van Geel over de afspraken die tijdens de kabinetsformatie over het beleid van de nieuwe regeringscoalitie zijn gemaakt. Van Geel wordt genoemd als kandidaat voor de opvolging van minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Pronk heeft de nota geproduceerd.

Volgens het nieuwe, maar binnen het CDA invloedrijke Kamerlid, streeft zijn partij in de formatie naar meer vrijheid en ruimte voor gemeenten om te bepalen wat ze willen bouwen. Deze week werd de indruk gewekt dat de nota in de prullenbak kon verdwijnen.

CDA-leider Jan Peter Balkenende zei daarover eerder dat het nieuwe kabinet het landelijke gebied niet op slot wil zetten.

Van Geel, die de afgelopen jaren in Brabant als gedeputeerde verantwoordelijk was voor een streng provinciaal bouwbeleid, kan zich in die uitspraak vinden.

'In Brabant hebben we toch altijd ruimte gelaten voor gemeenten die voor hun eigen natuurlijke bevolkingsgroei woningen nodig hebben. Zo staat het ook in het CDA-programma. Maar dat wil nog niet zeggen er overal lukraak mag worden gebouwd.'

Volgens Van Geel moeten gemeenten en provincies onderling afspraken maken over plekken waar woningbouw het best gebundeld kan worden. Minister Pronk wil overigens hetzelfde, maar dan met een veel zwaardere regisserende rol voor het rijk.

Ook het zogeheten contourenbeleid wordt aangepast. Van Geel: 'Ik heb altijd gezegd dat het trekken van rode contouren om de bebouwingsgrenzen aan te geven nuttig kan zijn, maar niet in het hele land. In Appelscha, Friesland, is ruimte zat. Daar zijn rode contouren nergens voor nodig. Maar in de Randstad of in Brabant, waar de strijd om de ruimte op het scherpst van de snede wordt gestreden, zijn die rode contouren vaak nodig om te voorkomen dat het platteland helemaal wordt volgebouwd.'

Volgens Van Geel mogen de plannen van het nieuwe kabinet niet tot vertraging leiden voor de vele gemeenten en provincies die bouw- en landschapsplannen op stapel hebben staan.

Van Geel: 'Over tachtig, negentig procent van de Vijfde nota ruimtelijke ordening - denk aan meer ruimte voor water en voor het cultuurlandschap - bestaat brede overeenstemming . Dat gaan we echt niet op losse schroeven zetten. The show must go on, ook als er een paar belangrijke wijzigingen in worden aangebracht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden