Werkstraf voor man ontslagen COA-directeur Albayrak

De man van de ontslagen directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), gaat akkoord met een werkstraf van 140 uur. Het OM besloot hem begin dit jaar te vervolgen voor het bedreigen van een getuige in de rechtszaak over het ontslag van zijn omstreden echtgenote.

Redactie
Nurten Albayrak. Beeld anp
Nurten Albayrak.Beeld anp

Een woordvoerder van het OM bevestigt dit na berichtgeving van de NOS hierover dinsdag. Volgens de woordvoerder is uiteindelijk besloten om hem een werkstraf aan te bieden, omdat de bedreiging al twee jaar geleden is gedaan.

Nurten Albayrak, die in 2011 op non-actief werd gesteld na berichten over machtsmisbruik en klachten over haar manier van leiding geven, moet nog wel voor de rechter verschijnen. Wanneer is nog niet bekend. Ze wordt zelf beschuldigd van valsheid in geschrifte.

De voormalige COA-topvrouw wordt ervan verdacht dat zij haar secretaresse en chauffeur heeft gevraagd om afspraken in haar elektronische agenda te veranderen om het privégebruik van haar COA-dienstauto te verhullen.

Verzieken

Albayrak werd na op op non-actief te zijn gezet uiteindelijk ontslagen. Volgens medewerkers van de COA zou ze de sfeer verzieken en te veel geld verdienen. Bovendien zou ze niet luisteren naar mensen in het veld en zo geld verkwanselen.

Vorig jaar oordeelden twee rechters dat het COA Albayrak terecht had ontslagen. Volgens de civiele rechter en de kantonrechter in Den Haag was er daarom geen reden voor het toewijzen van een vergoeding voor het beëindigen van haar contact en immateriële schade voor Albayrak.

Beide rechters vonden dat het COA voldoende bewijs had geleverd dat Albayrak op drie punten in strijd had gehandeld met de eisen van integriteit. Ze had gelogen tegen de minister en diens medewerkers, ze had haar dienstauto benut voor privégebruik en ook had ze verhuld dat 'ondergeschikten' privé gebruikmaakten van haar dienstauto.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden