Werkstraf voor Jan Veerman

Jan Veerman is vrijdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en twaalf maanden voorwaardelijk voor zijn schuld aan de brand in zijn Volendamse café De Hemel in de nieuwjaarsnacht van 2001.

Jan Veerman werd veroordeeld voor brand- en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Het Openbaar Ministerie had tegen Veerman de maximale straf van zestien maanden cel geëist.

Volgens de rechtbank was er voldoende grond voor het opleggen van een onvoorwaardelijke celstraf. Maar om Veerman de mogelijkheid te bieden voor alle betrokkenen tot een bevredigende afwikkeling van de gevolgen van de ramp te kunnen komen, koos het college voor een voorwaardelijke sanctie.

De rechter heeft Veerman bovendien verboden om twee jaar lang zijn beroep als horeca-ondernemer uit te oefenen. Het OM had dit verbod niet geëist, maar de rechtbank vond deze maatregel noodzakelijk omdat hij tijdens het proces onvoldoende heeft laten blijken dat hij zich bewust is van zijn verantwoordelijkheden als horecaondernemer.

Het Openbaar Ministerie had wel boetes van in totaal 3000 euro geëist wegens overtreding van de bouwverordening en de Drank- en Horecawet. In die vorderingen verklaarde de rechtbank het OM niet ontvankelijk.

Dochter Laura Veerman en bedrijfsleider John Veerman kunnen volgens de rechtbank niet verantwoordelijk worden gehouden voor de gebreken in de bedrijfsvoering, omdat zij beiden geen leidinggevende functie hadden en zelfstandig geen beslissingen mochten nemen over de bedrijfsvoering.

Het OM had tien maanden cel geëist tegen John Veerman wegens brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Laura Veerman werd brand door schuld ten laste gelegd. Het OM eiste hiervoor drie maanden celstraf.

'De vrijspraken van John en Laura zijn voor ons heel belangrijk. Uit het vonnis blijkt dat zij heel lichtvaardig zijn vervolgd', reageerde advocaat W. Anker, die met enkele collega's de verdediging van de drie verdachten voerde, vrijdagmiddag.

Over het vonnis van Jan Veerman heeft Anker gemengde gevoelens. 'Het is een enerzijds-anderzijds uitspraak. Enerzijds is hij veroordeeld door de rechtbank met behoorlijk zware kritiek, maar anderzijds is er van de eis, zestien maanden zitten, geen een dag overgebleven.' Het advocatenteam gaat met Veerman in overleg over het al dan niet instellen van een hoger beroep.

De voorzitter van de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV), A. Binken, heeft vrede met het vonnis van de rechtbank in Haarlem. 'Er is rekening gehouden met de pijn en het verdriet van de slachtoffers', aldus Binken.

Binken hoopt dat de uitspraak aanknopingspunten biedt voor de civielrechtelijke procedure die de BSNV tegen Jan Veerman en de gemeente Edam-Volendam heeft aangespannen. De vereniging en 214 slachtoffers stellen Veerman en de gemeente daarin aansprakelijk voor de gevolgen van de brand. Daarbij is beslag gelegd op bezittingen van Veerman.

Bij de brand in cafe De Hemel kwamen tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001 veertien jongeren om het leven en raakten er bijna driehonderd gewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.