Werkstraf van 240 uur geëist voor bestelen straatkrant

De officier van justitie eiste vanmiddag 240 uur werkstraf tegen het voormalige Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der R. Verder eiste het OM een verplichte behandeling en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor verduistering van geld van de daklozenkrant van augustus 2012 tot oktober 2013.

Een verkoper van de straatkrant. Beeld anp
Een verkoper van de straatkrant.Beeld anp

In die tijd belandde volgens de aanklager bijna 70 duizend euro van Straatnieuws op de privérekening van de penningmeester, waarvan hij in die periode 41 duizend euro weer doorstortte naar de daklozenkrant. Volgens haar bleef dus 29 duizend euro aan de strijkstok hangen. De officier van justitie baseerde deze berekening op de opgevraagde rekeningafschriften van de verdachte, omdat volgens haar de administratie van Straatnieuws te rommelig was om een deugdelijke berekening te kunnen maken.

De verdachte zelf noemt een aanzienlijk lager bedrag: 20 duizend euro, dat hij inmiddels heeft terugbetaald.

Van de R. zag er op de zitting aangeslagen uit, hij was flink afgevallen. Eigenlijk was hij niet toegerust op de functie van penningmeester, vertelde hij, toen hij in de zomer van 2012 deze functie kreeg bij de Utrechtse daklozenkrant.

Van der R. had onder meer de taak de opbrengst van de verkoop van de straatkranten te storten op de rekening van de stichting. Dat veel van de gelden op zijn eigen rekening belandden, kwam volgens van de R. omdat de muntenstortmachines van zijn bank beter werkten dan die van de bank van de daklozenkrant.

Krap bij kas

De verdachte geeft toe dat hij geld van de stichting begon te gebruiken om zijn eigen rekeningen te betalen toen hij financieel krap zat - onder meer voor de theatervoorstelling die hij maakte over zijn aan Alzheimer lijdende moeder. 'Ik zag het als een lening die ik later zou terugbetalen met de opbrengsten van de voorstelling. Maar dat bleek lastiger dan ik in mijn hoofd had.' Het was een 'stommiteit' dat hij dit niet met het bestuur heeft besproken, gaf hij toe. 'Ik dacht: ik zit op een goedklomp, laat mij die goudklomp beheren.'

In augustus 2013 constateerde de voorzitter van Straatnieuws dat de penningmeester geld had verduisterd. Als hij netjes terugbetaalt, zal er geen aangifte tegen hem worden gedaan, beloofde die. In januari deed de stichting toch aangifte. De straatkrant zegt op de rand van faillissement te staan, mede door het handelen van de penningmeester.

Zijn advocaat Jeroen Nijboer vertelde hoe het leven van Van der R. is verwoest sinds de verdenking van verduistering, mede door 'grimmige en grensoverschrijdende media-aandacht'. Niet langer is hij een graag geziene figuur in Utrecht, zijn zetel in de gemeenteraad is hij kwijt. Ook krijgt hij geen werk meer als acteur. Buiten zijn gezin heeft hij nauwelijks nog sociale contacten. 'Hij is in een sociaal isolement geraakt en voelt zich opgejaagd. 'De bestraffing heeft al plaatsgevonden.'

In zijn laatste woord betuigde Van der R. spijt. Maar volgens de in de rechtbank aanwezige Straatnieuwsverkoper Roeland is dat niet genoeg. 'Die man heeft ons daklozen zwaar gedupeerd. Ik verkoop door dit schandaal veel minder kranten, omdat mensen het niet meer vertrouwen.' De rechter doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden