Werkstraf na fraude met erfenis van weduwe NSB'er

Een voormalig notaris uit Arnhem is donderdag door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur vanwege gesjoemel bij het afhandelen van de erfenis van de weduwe van NSB'er Max Blokzijl. Het Openbaar Ministerie (OM) had ook een beroepsverbod gevraagd voor notaris Marald Poort. De rechtbank vond dat niet nodig omdat de notaris in 2014 zelf al had besloten uit het ambt te treden.

Tom Kreling
NSB'er Max Blokzijl voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Beeld HH
NSB'er Max Blokzijl voor het begin van de Tweede Wereldoorlog.Beeld HH

De zaak begon in de zomer van 2003 toen de 105-jarige weduwe van NSB'er Max Blokzijl overleed. Blokzijl was een bekende NSB'er die na de oorlog in maart 1946 werd gefusilleerd vanwege zijn collaboratie met de Duitsers. Na het overlijden van Eleonore Behle-Blokzijl meldde zich bij notaris Poort de Duitse erfgenaam. Dat was een neef die in de oorlog zelf nog aan het Oostfront was geweest om te vechten tegen de Russen.

Notaris Poort moest de erfenis afhandelen en behandelde de verkoop van een woonhuis in Arnhem. De Duitse erfgenaam verkocht het pand in eerste instantie in oktober 2003 voor 90 duizend euro. Dezelfde dag werd het pand doorverkocht voor 115 duizend euro. Twee maanden later werd het opnieuw verkocht voor 140 duizend euro en in juli 2004 ging het nogmaals van de hand voor 339 duizend euro. Poort was iedere keer de notaris. Volgens het OM kreeg hij een deel van deze winst, namelijk 40 duizend euro, die op een bankrekening van zijn zwager in Spanje belandde.

Onjuiste aangifte

De rechtbank oordeelde gisteren dat de notaris een onjuiste aangifte heeft gedaan van het successierecht. Hij gaf als verkoopwaarde 90 duizend euro op, terwijl hij volgens de rechtbank wist dat de economische waarde van het huis hoger was. Poort had in de tussentijd een bod gekregen op het huis van 150 duizend euro. Poort werd door de rechtbank in Arnhem wel vrijgesproken van witwassen, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.

Poort zelf houdt vol dat hij niets verwijtbaars heeft gedaan. 'De erfgenaam heeft dat huis voor 90 duizend euro verkocht en dat heb ik dus opgegeven als verkoopopbrengst.' Ook wijst hij op een uitspraak van de notariskamer van het Gerechtshof eind 2013, waarin staat dat hij terecht 90 duizend euro als verkoopwaarde in de akte opnam. Bovendien zegt hij dat hij 'geen enkel gewin' heeft gehad bij de transacties die het OM ziet als 'een verdacht abc'tje'.

Poort zegt dat het OM denkt dat er dingen niet deugden aan de transactie omdat hij eerder al eens werd veroordeeld. In december 2012 werd hij door het gerechtshof veroordeeld wegens valsheid in geschrifte. 'Ik had toen gewoon zitten slapen en een fout gemaakt.'

Niet zo handig

Hij geeft wel toe dat het 'in de beeldvorming' niet zo handig is dat de makelaar die het huis voor 339 duizend euro doorverkocht, daarvan 40 duizend euro aan zijn zwager overmaakte. De makelaar had hem eerst dat geld aangeboden. 'Toen heb ik meteen gezegd dat dat niet kon.' Vervolgens wilde hij het aan zijn zus overmaken. 'Dat leek me ook geen goed idee.' Dat zijn zwager toen in beeld kwam, daar heeft hij zich niet meer mee bemoeid. 'Als die makelaar mijn zwager 40 duizend euro wil geven, dan moet hij dat zelf weten.' Zijn zwager en zus verklaarden later dat het geld voor hem bedoeld was. Maar volgens Poort is dat onzin.

Zijn advocaat Cees Korvinus zegt dat hij 'gelet op de eerdere uitspraak van de notariskamer' waarschijnlijk hoger beroep zal aantekenen. 'Die specialisten stelden eerder dat mijn cliënt terecht 90 duizend euro had opgegeven als verkoopwaarde.'

Het OM had anderhalf jaar cel geëist. De rechtbank wilde eigenlijk een celstraf van drie maanden opleggen, maar omdat de zaak zolang heeft geduurd, is er een werkstraf opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden