Werkstraf geëist voor fataal jachtongeluk

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft maandag een werkstraf van honderd uur en één maand voorwaardelijke celstraf geëist tegen een 60-jarige inwoner van Noordeloos. De man schoot anderhalf jaar geleden tijdens een jachtpartij bij Nuenen per ongeluk een collega-jager dood.

Als het aan officier van jusitie C. Tjau-Foe ligt, mag de man bovendien gedurende de proeftijd van twee jaar niet jagen. De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney had onlangs een vergelijkbaar ongeluk. Ook hij schoot per ongeluk een vriend neer tijdens de jacht. Het slachtoffer raakte zwaar gewond, maar overleefde het ongeval. Vorige week werd bekend dat Cheney niet zal worden vervolgd voor het incident.

Brabander J.B. is minder fortuinlijk. Zijn jachtvriend overleed twee dagen na het incident in het ziekenhuis aan het schot hagel, en volgens justitie is dat B. wel degelijk aan te rekenen. B. wilde door een struik heen op een konijn schieten. Voordat hij schoot, heeft hij zich er onvoldoende van vergewist dat er niemand in het schootsveld liep, concludeerde de officier van justitie op de zitting. ,,Hij heeft een groot risico genomen door dwars door een struik te schieten.''

Volgens B. was het zicht voldoende, maar is het slachtoffer zelf 'in het schot' gelopen. Vast staat dat het slachtoffer uit de linie van drijvers was gestapt, tegen de voorschriften van de jachtmeester in. Volgens raadsman H. van Dijk mocht B. erop vertrouwen dat het slachtoffer, evenals B. een zeer ervaren jager, zich op zijn vaste positie bevond. Hij pleitte voor vrijspraak.

Uitspraak 6 maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden