'Werksfeer in Groninger Museum totaal verziekt'

De werksfeer in het Groninger Museum is totaal verziekt. 'Interne conflicten en onderlinge haatgevoelens' beheersen de agenda. Dit schrijft Henk van Os (73), voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, in een nog vertrouwelijk advies aan het Groningse gemeente- en provinciebestuur.

Hoogwater bij het Groninger Museum, vorige maand.Beeld anp

Gemeenschappelijke inzet is volgens Van Os een onbekend fenomeen in de Groningse cultuurtempel, die vorige week een miljoeneninjectie kreeg van de gemeente om faillissement te voorkomen. Personeel werkt elkaar tegen. Vooral de conservatoren worden verdeeld door een 'interne stammenstrijd'. Wie daartussen probeert te bemiddelen, krijgt verwijten naar het hoofd geslingerd.

De personeelsperikelen verzwakken ook de culturele koers van het museum, vreest cultuurveteraan Van Os. Neem de huidige tentoonstelling van De Ploeg-schilder Jan Altink, één van de belangrijkste Nederlandse landschapsschilders uit de 20ste eeuw. Een wondermooie tentoonstelling, nog nooit eerder vertoond. Maar in het museum zelf realiseert niemand zich dat ze goud in handen hebben.

Marketing
Sommigen zien de werken van Jan Altink zelfs liever komen dan gaan. 'Die Ploeg moet maar eens in zijn geheel het museum uit', zei één van de personeelsleden tijdens de voorbereiding. Toch jammer, vindt Van Os. Deze expositie had het Groninger Museum met een betere marketing veel geld kunnen opleveren, en dat heeft het noodlijdende museum hard nodig.

Tijdelijk museumdirecteur George Verberg wil de slechte sfeer doorbreken door personeel intensiever te laten aansturen door afdelingshoofden. Goed plan, vindt Van Os, ware het niet dat juist de beoogde afdelingshoofden voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor de verziekte sfeer. Hen aanstellen als leidinggevende is 'vragen om permanente problemen'.

Eind vorig jaar diende museumdirecteur Kees van Twist na een dienstverband van 12 jaar zijn ontslag in, vanwege vermeend financieel wanbeleid tijdens een verbouwing in 2010. Het Groninger Museum zelf was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden