Werkplaatsen winnen veiling van WAO'ers

De sociale werkplaatsen zijn de grote winnaar van de veiling van werklozen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De vroegere arbeidsbureaus, Kliq, hebben hun marktaandeel behouden....

Van onze verslaggever

Dit is het resultaat van de aanbesteding van het recht op bemideling van nieuwe werklozen en nieuwe arbeidsgeschikten door het UWV. Het UWV voert de WW en de WAO uit. Een jaar geleden werd een vergelijkbare veiling voor het eerst georganiseerd.

Voor de bemiddeling van 60 duizend aanstaande uitkeringsgerechtigden is 350 miljoen euro beschikbaar. De uitkeringsgerechtigden worden doorgestuurd naar 41 bemiddelaars.

De bedrijven krijgen betaald per opdracht. Het bedrag loopt op als betrokkene daadwerkelijk werk vindt. De komende maanden wijst het UWV nog eens 14 duizend uitkeringsgerechtigden toe.

De uitkeringsgerechtigden zijn opgedeeld in groepen variërend van negen mensen voor Sterk in Werk tot tienduizend voor Kliq. Kliq is daarmee veruit de grootste bemiddelaar. Het UWV heeft ook kleinschalige, gespecialiseerde bedrijven bij de veiling betrokken. Uitkeringsgerechtigden mogen overigens zelf kiezen voor een andere bemiddelaar.

Bij de 41 bedrijven zijn 18 nieuwkomers. Vorig jaar kregen 33 bedrijven opdrachten. Van deze groep krijgen tien dit jaar geen nieuwe opdrachten. Het gaat om 49 duizend WAO'ers en 12 duizend WW'ers.

Grote winnaar is Krew, een nieuw samenwerkingsverband van sociale werkplaatsen. Ze krijgen 1115 aanstaande WAO'ers toegewezen. Krew richt zich op moeilijk plaatsbare WAO'ers zoals jonggehandicapten.

De vroegere arbeidsbureaus, Kliq, handhaven hun marktaandeel. Vorig jaar kregen zij tienduizend uitkeringsgerechtigden toegewezen, 17 procent van het totaal. Dit jaar krijgen zij opnieuw tienduizend opdrachten.

Het vroegere GAK-bedrijf Argonaut ziet de markt krimpen. Vorig jaar kreeg het ruim negenduizend mensen, nu zesduizend. Agens zakt van achtduizend naar drieduizend. Uitzendbureau Start krijgt nog maar vijfhonderd uitkeringsgerechtigden tegen vierduizend vorig jaar. Randstad ziet de groep echter verdubbelen naar 5270 mensen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden