Lezersbrieven

Werknemers zware beroepen moeten leefstijl aanpassen

De ingezonden brieven van maandag 16 juli 2017.

Fitness voor ouderen in Den Haag. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Fitness voor ouderen in Den Haag.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: het is niet de leeftijd, maar de leefstijl

Pensioen komt te laat voor zware beroepen', kopt de Volkskrant op 12 juli. De discussie over dit onderwerp in de media wordt op een eenzijdige manier gevoerd: werkgevers, vakbonden en overheid moeten met een oplossing komen. Geen woord over wat die werknemer zelf kan doen om zijn fysieke belastbaarheid te vergroten.

Iemand met een zwaar beroep moet in vele opzichten leven als een topsporter, het tegendeel is doorgaans het geval. Generaliserend kun je stellen dat de werknemer in zware beroepen te stijf is, vaak kampt met overgewicht, vaak een roker is en regelmatig een biertje lust. Vind je het gek dat hij voor zijn pensioen lichamelijke en mentale klachten ontwikkelt?

Het is niet de onomkeerbare leeftijd, maar de leefstijl die gezondheidsproblemen veroorzaakt. En juist aan die leefstijl kun je wel iets doen.

Werknemers in zware beroepen moeten fysiek getraind worden. Hierbij gaat het om het aanleren van intensieve krachtoefeningen die de houdingsspieren versterken. Houdingsspieren zijn de niet-zichtbare spieren diep in het lichaam die het skelet bij elkaar houden.

Het versterken van deze spieren geeft het lichaam stabiliteit, waardoor snel en krachtig bewogen kan worden. De kans op klachten aan het bewegingsapparaat neemt zo aanzienlijk af.

Intensieve krachttraining is succesvol wanneer gekozen wordt voor vrije gewichten (ga dus niet in, op of aan een apparaat zitten). Oefeningen in de gehele beweegketen versterken de zwakste schakel. Intensieve krachtsessies duren niet langer dan 30 minuten. Twee keer per week volstaat.

Het vraagt discipline, maar levert ook veel op. Niet alleen de fysieke én mentale kracht nemen toe, de hormonale balans herstelt, de slaapkwaliteit verbetert en er is sneller herstel na zware inspanningen.

Clemens Vollebergh, journalist, adviseur sport, gezondheid en leefstijl

Goedkoop vliegen

Als werknemer van een spoorwegvervoerder kan ik gratis reizen met de trein naar het buitenland. Ik moet alleen de reservering betalen en belasting over de waarde van het vrije reizen. Als ik dan zie wat de kosten zijn voor een reis naar welke Europese stad dan ook, blijken deze hoger te zijn dan een tijdig geboekte vliegreis. Daar blijkt wel uit dat vliegen te goedkoop én gesubsidieerd is.

Marc Hesseling, Amsterdam

Schiphol. Beeld Paul Dijkstra
Schiphol.Beeld Paul Dijkstra

Max Pam en Nouri

Max Pam slaat de plank in zijn column enkele malen volledig mis.

Abdelhak Nouri heeft geen CVA (cerebrovasculair accident) doorgemaakt, maar heeft helaas hersenschade opgelopen door zuurstoftekort van de hersenen.

Dit werd veroorzaakt door ernstige hartritmestoornissen. Een CVA ontstaat door een bloeding of een infarct in de hersenen zelf en heeft een heel andere prognose.

Dat met de zogenaamde inzichten van Midas Dekkers niet veel is gedaan, wordt veroorzaakt door het feit dat deze inzichten onjuist zijn. Fitheid is een belangrijk onderdeel van gezondheid en jongeren die niet aan sport doen zijn gemiddeld niet fit.

Joggen geeft wel eens wat blessures, maar om te spreken van een aanslag op de gewrichten is zwaar gechargeerd. Zeker ook geen aanslag op je hart, integendeel zelfs.

Frank Nusse, sportarts

Persson over Sessions

Het artikel van Michael Persson van 15 juli over Trump, 'De Leugens van de Trump-clan stuiten op hun grenzen', bevat twee opmerkelijke fouten: de eerste is een dubbele fout - eerst als onderschrift onder een foto van Jeff Sessions, in het artikel zelf wordt dat herhaald.

Jeff Sessions is niet minister van Defensie maar minister van Justitie.

De tweede fout is dat de advocate waarmee Trump jr. een bijeenkomst had een regeringsadvocate wordt genoemd, terwijl dat niet zo is. Ze mag misschien banden hebben met de regering en lobbyen voor het verlichten van de sancties tegen Rusland door Amerika, maar haar een regeringsadvocate noemen is, vooralsnog, onjuist.

Paul Binnerts, Amsterdam

Klassefoto

Op een dag kwam na schooltijd de moeder van het vriendje van mijn zoon naar me toe. Ze was hoogst verontwaardigd: 'Onze jongens staan niet op de klassefoto.' Ik had die nog niet gezien.

Ze ging direct naar de juf. Het was dagenlang het onderwerp van gesprek op het schoolplein. Ik had met de juf te doen. Ze was er helemaal ontdaan van en ze had er geen idee van hoe dat nou kon gebeuren. Toen stelde ik mijn zoon de meest voor de hand liggende vraag: 'Waarom staan jullie er niet op?' Zoonlief: 'We hadden ons verstopt.' Vader vroeg waarom. Zoon: 'We hadden geen zin in een foto.'

Ik stuurde de vader vorige week een berichtje: 'We zijn 500 euro misgelopen.' De vader begreep me direct. 'Misschien wel meer', merkte hij later op. 'De juf had niet goed opgelet, dus was de veiligheid van de kinderen niet gewaarborgd.'

Truda Zijp, Wormer

Westerscheldetunnel

Ten onrechte legt Ed van Riel een link tussen de tolheffing voor de Westerscheldetunnel en de bouwkosten. Omdat het Rijk de tunnel niet wilde financieren was het heffen van tol een politiek besluit, dat al vaststond vóór met de aanleg werd begonnen. Het heeft niets te maken met de hoogte van het bouwbudget of met een overschrijding daarvan. Die er trouwens niet was.

Koen van Dijen, Hengstdijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden