Werknemers vinden vrije tijd belangrijker dan uitdagende baan

Amsterdam Werknemers willen een baan waarnaast ze genoeg ruimte over hebben voor hun gezin en een leuk sociaal leven. Uit onderzoek van De Persgroep Banen en Nyenrode Business Universiteit blijkt dat een goede verdeling tussen werk en privé de belangrijkste reden is om een bepaalde werkgever te kiezen....

Het online onderzoek, uitgevoerd onder ruim 6.000, grotendeels hoog opgeleid, krantenabonnees richtte zich op zes redenen om een baan te kiezen. Op de tweede en derde plaats staan uitdaging/ontwikkeling en vrijheid/autonomie. Jonge talenten vinden uitdaging relatief belangrijk, maar ook voor hen staat de balans tussen werk en privé bovenaan.

Dat mensen naast een leuke baan ook genoeg vrije tijd willen, betekent niet dat zij per definitie een parttime baan ambiëren. Sterker nog, uit het onderzoek blijkt dat deeltijd werken een aspect is waar werknemers niet veel belang aan hechten. Waar de ene werknemer een goed evenwicht vindt tussen werk en privé door 32 uur per week te werken, kan de andere werknemer net zo goed tevreden zijn met 80 uur per week werken. In dat opzicht is de verhouding werk-privé subjectief en uniek voor elke werknemer.

Volgens Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talent Management aan Nyenrode Business Universiteit, kan inzicht in de arbeidsmotivatie werkgevers helpen bij het gerichter werven en selecteren van personeel. 'Een goede match tussen werkgever en werknemer ontstaat als de organisatie en het individu bij elkaar passen. Kennis van de drijfveren van de werknemer is dan cruciaal', aldus Van der Sluis.

Materiële beloning en status doen er voor werknemers het minst toe, zo blijkt uit het onderzoek. Werk is dus allang niet meer alleen belangrijk omdat er geld mee wordt verdiend. Zo blijkt het leveren van een maatschappelijke bijdrage ('nalatenschap en relevantie') vooral voor vrouwelijke hoogopgeleiden belangrijker dan salaris. Oudere werknemers, tussen de 50 en 60 jaar, kiezen liever voor een vast arbeidscontract ('veiligheid en zekerheid').

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden