Werknemers nemen massaal vakantiedagen op met kerst

De Nederlandse werknemer neemt volgende week massaal vakantie op. De kerstdagen vallen gunstig, op dinsdag en woensdag. Slechts vier snipperdagen zijn nodig om een aaneengesloten periode van elf dagen van vrije tijd te kunnen genieten....

Overheidsdiensten sluiten daarom ook ruimhartig de deuren. Veel ambtenaren zijn verplicht atv-dagen op te nemen. 'Al zou ik willen werken, ik mag niet', zegt een woordvoerster van de gemeente Rotterdam. De afdeling burgerzaken is in vrijwel alle steden op 24 en 31 december gesloten. Op 27 en 28 december gelden veelal beperkte openingstijden. De meeste steden hebben die dagen wel een piketdienst ingesteld om de aangifte van geboorten en overlijden mogelijk te maken.

Post wordt in de kerstweek gewoon bezorgd. Alleen op 31 december vindt volgens de PTT geen distributie en sortering plaats. De postkantoren en agentschappen hebben, wat betreft het betalingsverkeer, afspraken gemaakt met de banken. Zij zijn in de kerstvakantie geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Maandag 31 december en zaterdag 5 januari van 10.00 tot 14.00 uur.

De giromaten in de reguliere postkantoren geven op oudejaarsdag nog guldens uit. Op 1 januari zijn ze buiten werking. Vanaf 2 januari zijn er euro's te pinnen.

Volgens de ANWB trekken 575 duizend Nederlanders er in de kerstvakantie ook daadwerkelijk op uit. Van hen gaat iets meer dan de helft naar het buitenland, de rest, 275 duizend vakantiegangers, zoekt verpozing in eigen land. De ANWB denkt dat het met de kerstdrukte op de Nederlandse wegen zal meevallen. Wintersporters moeten wel rekening houden met extra verkeersdrukte op de Franse en Duitse wegen. Heel Europa is vrijdag aan een ruime kerstvakantie begonnen.

In het zuiden van Duitsland, West-Oostenrijk en in de Franse Alpen worden grote verkeersproblemen verwacht. Automobilisten die de Zwitserse Gotthardtunnel passeren, moeten ook rekening houden met forse vertragingen.

Volgens de ANWB is Oostenrijk deze kerst, net als vorig jaar, het favoriete vakantieland, gevolgd door Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië.

KPN-mobiel verwacht een intensief sms- en mobiel telefoonverkeer tijdens de kerstdagen en vooral in de oudejaarsnacht. In de zomer raakten netwerken en telefooncentrales door de mobiele vakantiepiek overbelast. Bellers moesten diverse pogingen ondernemen om een verbinding tot stand te brengen. Dit jaar zijn extra maatregelen getroffen om een dergelijke overbelasting te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.