Werknemers krijgen premie niet terug

Alleen de werkgevers gaan volgend jaar waarschijnlijk lagere sociale premies betalen. De meeste ministers in het kabinet vinden het onverantwoord om ook al de premies voor werknemers te verlagen, zoals minister Vermeend (Sociale Zaken) wilde....

Van onze verslaggever

Het kabinet heeft de afgelopen jaren 20 miljard gulden overgehouden aan premie-inkomsten voor met name de werknemersverzekeringen WW en de WAO. De discussie over het terugsluizen van de overschotten naar werkgevers en werknemers loopt al een tijd.

Verlaging van de werkgeverslasten zal volgens het kabinet wel gunstig uitpakken voor de economie. Lagere premies voor werkgevers drukken de loonkosten. Daardoor kunnen bedrijven meer werknemers in dienst nemen of investeringen doen. Dat is nodig, nu de economische groei inzakt en de werkloosheid voor het eerst sinds 1995 weer dreigt te stijgen.

Minister Vermeend was van plan een voorzichtig begin te maken met een premieverlaging voor zowel werknemers als werkgevers. Om een inflatoir effect te voorkomen, wilde hij de premieverlaging voor werknemers compenseren met een lastenverzwaring elders. Daarbij dacht hij onder meer aan verhoging van de ziektekostenpremies, waaraan straks door de stijgende kosten van de gezondheidszorg toch niet te ontkomen valt.

De meest betrokken VVD-ministers, Zalm van Financiën - die het plan eerst leek te steunen - en Jorritsma van Economische Zaken, zien daar weinig in. Dat Vermeend de premieverlaging als stok achter de deur wilde gebruiken om de looneisen van de vakbeweging te temperen, kon hun niet overtuigen. Een van de scenario's van Vermeend behelsde de premieverlaging alleen te geven aan bedrijfstakken waar de loonstijging komend jaar onder 4 procent blijft.

De overschotten in de sociale fondsen zijn veroorzaakt door de onstuimige groei van de werkgelegenheid. Daardoor vloeiden veel meer premie-inkomsten naar de fondsen, die in 1998 nog met een tekort kampten. Bovendien namen de uitgaven af, doordat het aantal WW-uitkeringen daalde. De WW-premie wordt door werknemers (5,25 procent) en werkgevers (3,65) samen betaald, de veel hogere (variabele) WAO-premie alleen door werkgevers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden