Werknemers kregen minder dan in bijstand

Het uitzendbureau The5 Daily Work, dat voor onder andere de gemeenten Utrecht, Zaanstad, Nijmegen, Helmond en Eindhoven bijstandsgerechtigden aan een baan hielp, heeft veel van deze werknemers te weinig betaald.

AMSTERDAM - Dat melden verschillenden betrokken aan de Volkskrant. The5 Daily Work, gevestigd in Heerhugowaard, zou het afgelopen jaar in vier gemeenten zo'n tachtig mensen aan het werk hebben geholpen, maar in minstens vijftig gevallen niet voldoende loon hebben uitgekeerd. Daardoor kwam het salaris van de werknemers in kwestie onder bijstandsniveau.


Het gaat om werkzoekenden met een bijstandsuitkering die via het reïntegratiebureau een opleiding en vervolgens een baan kregen. Voor elke baan ontving Daily Work een subsidie van de gemeente in kwestie. De hoogte verschilde per geval, maar aan de werkzoekenden werd meestal een bedrag van tussen de 1.000 en 1.200 euro beloofd. Zeker twintig van hen hebben inmiddels laten weten dat zij die bonus nooit hebben ontvangen.


Ook bevestigen verschillende betrokkenen dat er structureel te weinig loon is uitgekeerd. Bovendien werkten de tankpassen van leenauto's niet, waren die auto's slecht of helemaal niet verzekerd, werden werknemers zonder veiligheidskledij werkplaatsen op gestuurd en kregen ze in sommige gevallen slechts 150 euro per week betaald wanneer zij ziek waren.


'Let wel, het gaat om mensen met echt heel weinig geld', zegt Roderik Mol, die namens de CNV Dienstenbond de afgelopen weken de gedupeerden probeerde bij te staan. 'Het is onduidelijk om hoeveel het in totaal gaat, maar voor die mensen loopt het behoorlijk in de bedragen - denk aan 5.000 euro per persoon.'


Volgens CNV Dienstenbond is het vooral onbegrijpelijk dat gemeenten zo gemakkelijk samenwerken met dit soort 'louche' bedrijven. 'Wij hebben meermalen opgeroepen om toch alsjeblieft goed te controleren met wie je als gemeente in zee gaat', zegt Mol. 'Daily Work had bijvoorbeeld niet eens de benodigde certificaten in huis om dit werk uit te voeren.'


Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten bestaat er geen algemeen beleid voor de samenwerking met reïntegratiebureaus. Dat stellen gemeenten zelf vast.


Jasper de Waard van Sprengers Advocaten, die namens vijftien gedupeerden in Utrecht een civiele zaak aanspant tegen Daily Work, maant de gemeenten daarom tot voorzichtigheid. 'Ik weet dat dit geval niet op zichzelf staat. Een aantal gemeenten is niet altijd even kieskeurig in de bedrijven die ze voor dit werk inhuren. En zeker als het om zo'n kwetsbare doelgroep gaat, moet je als gemeente zeker weten dat je met gezonde bedrijven samenwerkt.'


Voorzichtiger

Geen van de betrokken gemeenten zegt op dit moment overigens nog zaken te doen met Daily Work. De gedupeerden worden in sommige gevallen financieel bijgestaan met bijzondere bijstandsuitkeringen en krijgen voorrang bij het vinden van een nieuwe baan. De Drechtsteden, die ook met Daily Work samenwerkten, laten weten voortaan nog meer voorzichtigheid in acht te nemen voordat ze met een reïntegratiebureau in zee gaan.


De bestuurders van Daily Work waren de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden