Werknemers in de metaal dubbel getroffen

Werknemers in de metaalindustrie worden dubbel getroffen. Toen de kredietcrisis in het najaar van 2008 uitbrak, werd de metaalsector met bedrijven als DAF het hardst geraakt.

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Bedrijven als vrachtwagenmaker DAF, chipmachinefabrikant ASML en chipmaker NXP moesten in 2008 en 2009 honderden werknemers ontslaan of in deeltijd laten werken. Nu lopen ze opnieuw de hardste klappen op. Het pensioenfonds PME is met 147 duizend gepensioneerden veruit het grootste fonds dat bij De Nederlandsche Bank moet gaan praten over verlaging van de uitkeringen.

Of en hoeveel de pensioenuitkeringen en de pensioenaanspraken gaan dalen, is nog onbekend. Maar er valt wel een indicatie te geven. Een gepensioneerde van PME ontvangt naast de AOW gemiddeld 400 euro netto per maand. In het reddingsplan van PME wordt er vanuit gegaan dat bij de huidige situatie de uitkeringen 4 procent moeten dalen. Dat betekent dat de gemiddelde gepensioneerde 16 euro per maand zal inleveren. Werknemers zullen de gevolgen niet direct in de portemonnee voelen. Het bedrag op hun pensioenoverzicht zal dan volgend jaar 4 procent lager uitvallen.

(Marcel van den Bergh / De Volkskrant) Beeld
(Marcel van den Bergh / De Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden