Werknemers in de metaal dubbel getroffen

Amsterdam Werknemers in de metaalindustrie worden dubbel getroffen. Toen de kredietcrisis in het najaar van 2008 uitbrak, werd de metaalsector met bedrijven als DAF het hardst geraakt....

Bedrijven als vrachtwagenmaker DAF, chipmachinefabrikant ASML en chipmaker NXP moesten in 2008 en 2009 honderden werknemers ontslaan of in deeltijd laten werken. Nu lopen ze opnieuw de hardste klappen op. Het pensioenfonds PME is met 147 duizend gepensioneerden veruit het grootste fonds dat bij De Nederlandsche Bank moet gaan praten over verlaging van de uitkeringen.

Of en hoeveel de pensioenuitkeringen en de pensioenaanspraken gaan dalen, is nog onbekend. Maar er valt wel een indicatie te geven. Een gepensioneerde van PME ontvangt naast de AOW gemiddeld 400 euro netto per maand. In het reddingsplan van PME wordt er vanuit gegaan dat bij de huidige situatie de uitkeringen 4 procent moeten dalen. Dat betekent dat de gemiddelde gepensioneerde 16 euro per maand zal inleveren. Werknemers zullen de gevolgen niet direct in de portemonnee voelen. Het bedrag op hun pensioenoverzicht zal dan volgend jaar 4 procent lager uitvallen.

Was: Scheepsbouwer en machinebouwer

Ontvangt: 500 euro netto per mnd

‘Bij Sail zag ik gisteren honderden bejaarden met rollators over het gras naar de kade schuifelen om maar een glimp op te vangen van de schepen. Ik zou willen dat de ouderen eens massaal afreizen naar Den Haag om te protesteren tegen de aantasting van de pensioenen. Maar dat zal wel een illusie zijn. Met mijn pensioen van 500 euro netto hoor ik nog tot de beter betaalden uit de sector. Maar daarvoor heb ik wel 47 jaar gewerkt.

‘Pensioenfonds PME betaalt maandelijks gemiddeld 400 euro netto uit aan pensioenen. Dit zijn werknemers uit de maakindustrie die in de jaren tachtig al een enorme crisis hebben meegemaakt. Werknemers die in de scheepvaart of textiel werkten en in de bijstand belandden en nu net kunnen rondkomen. Een tientje minder per maand hakt er dan al in en de daling kan nog hoger uitvallen.

‘Bij gepensioneerden hebben velen het beeld van rijke Nederlanders die met een golfkarretje hun dagen slijten. De realiteit is voor onze gepensioneerden echt anders.

‘Het pensioenfonds heeft nu meer geld in kas dan in crisisjaar 2008, en toch moeten de pensioenen omlaag. Als voorzitter van de deelnemersraad van PME heb ik om een gesprek gevraagd bij De Nederlandsche Bank. Het pensioenfonds heeft 60 jaar gefunctioneerd en nu moet op stel en sprong worden ingegrepen. Dat kan toch niet.’

Was: Installateur

Ontvangt: 1.700 euro netto p. mnd

‘Met mijn pensioen zal ik een verlaging nog wel kunnen trekken, ook omdat ik nog een dag per week werkzaam ben. Al vrees ik wel dat de bank moeilijk gaat doen als ik mijn hypotheek moet verlengen. Dan zien ze toch dat het inkomen lager is.

‘Voor veel van mijn oud-collega’s komt de verlaging van de pensioenen nog veel meer als een klap in het gezicht. Principieel snap ik niet waarom wij opeens moeten inleveren. Let wel, ik heb vanaf mijn veertiende gewerkt. Mijn vader kreeg nog rentezegels als pensioen en mocht van de AOW gaan gebruikmaken. Mijn generatie heeft voor zijn generatie gespaard. Vervolgens hebben we al die jaren ook voor ons eigen pensioen gespaard. Als ik toen geweten had dat ze zo met mijn verzekering zouden omspringen, had ik zelf geld opzijgezet.

‘Als een bank omvalt, is er wel voldoende geld. Als Griekenland omvalt, is er wel voldoende geld. Maar als de pensioenen in problemen zitten, is er opeens geen geld. Dat is onrechtvaardig. De pensioenfondsen kunnen er in mijn ogen niks aan doen. De politiek neemt toch deze beslissingen. Zo’n minister Donner snijdt ook nooit eens in zijn eigen salaris.

‘Van mij moet de politiek maar snel geld bijstorten om in ieder geval de kleine pensioenen veilig te stellen. Niet voor mijzelf, maar voor die honderdduizenden die met een klein pensioentje het jaar moeten doorkomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden