Werknemer moet werktijden zelf kunnen bepalen

DEN HAAG - Werknemers moeten zeggenschap krijgen over hun werktijden. Een initiatiefwet van CDA en GroenLinks moet hen het recht geven op flexibele, wisselende werktijden en op thuiswerken.

Van onze verslaggever Gijs Herderschêe
null Beeld afp
Beeld afp

Het is opmerkelijk dat een regeringspartij en een oppositiepartij zo snel na het aantreden van een kabinet samen een wetsvoorstel indienen. De initiatiefnemers, de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks), vinden dat ze daarvoor de ruimte hebben omdat er een minderheidscoalitie is van VVD en CDA, gesteund door een gedogende partij, de PVV.

Het is voor het eerst dat het CDA en GroenLinks samen een initiatiefwetsvoorstel indienen.

Verstrekkende gevolgen
Het voorstel over flexibele werktijden kan verstrekkende gevolgen hebben. Het lijkt op de initiatiefwet uit 1999 die werknemers het recht gaf op een kortere of langere werkweek. Deze wet werkt volgens Van Gent en Van Hijum 'uitstekend'.

Brede steun
Ze verwachten brede steun in de Tweede Kamer. Van Gent: 'Ik ga ervan uit dat PvdA, SP, D66 en de ChristenUnie dit voorstel steunen.' Van Hijum voorziet ook steun bij de PVV-achterban.

Volgens Van Hijum en Van Gent is hun wetsvoorstel goed voor de arbeidsproductiviteit, goed voor de gezondheid van werknemers, goed voor het milieu, voor de aanpak van files en uitstekend voor de combinatie van werk en zorgtaken. Zij verwachten ook gunstige gevolgen voor de arbeidsparticipatie van vooral vrouwen. Vrouwen worstelen vaak met de combinatie van werk en zorg voor kinderen en ouders.

Thuis werken

Het CDA en GroenLinks willen werknemers het recht geven om flexibele werktijden te vragen en thuis te mogen werken. De werkgever mag alleen beargumenteerd om zwaarwegende redenen verzoeken afwijzen. Zo willen ze werknemers een steun in de rug geven en een 'cultuuromslag' op het werk forceren.

Zij erkennen dat flexibel of thuiswerken niet in alle beroepen kan. Een leraar moet immers lesgeven en een bouwvakker moet aan de slag op de bouwplaats. Van Gent: 'Maar een secretaresse die ook onder bouw-cao werkt, kan veel werk van huis uit doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden