Werknemer moet recht op thuiswerken krijgen

Werknemers mogen voortaan zelf kiezen voor flexibele werktijden of thuiswerken. CDA en GroenLinks willen hun hiertoe het recht geven via een initiatiefwet.

Een man op de bank met een laptop. © ANP

De initiatiefnemers, de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks), dienen vandaag hun wetsvoorstel in. Ze verwachten steun van een ruime Kamermeerderheid van CDA, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en ChristenUnie.

Het is voor het eerst dat het CDA en GroenLinks samen een initiatiefwet indienen. De partijen schatten dat 4,9 miljoen (driekwart) van de werkers in loondienst een beroep op de wet kunnen doen. Van Hijum en Van Gent beogen 'een cultuuromslag'.

'Om de kosten van de vergrijzing te kunnen opvangen, is het van belang dat iedereen die kan werken naar vermogen bijdraagt', aldus de toelichting. Het wetsvoorstel moet de arbeidsproductiviteit, gezondheid, het milieu, de files en combineren van werk en zorgtaken ten goede komen.

Van Gent: 'Wij zijn niet voor een samenleving waarin iedereen steeds meer werkt. Maar het taboe dat je niet 's avonds na het eten je laptop nog even zou kunnen uitklappen moet er af.' Van Hijum: 'Zodat je dan ook om kwart over drie je kinderen van school kunt ophalen.' Het voorstel breidt de bestaande wet uit 2000 sterk uit. Die geeft werknemers het recht kortere of langere werkweken te vragen.

Werkgevers mogen dat alleen weigeren om zwaarwegende redenen. Nu zouden werknemers als ze een half jaar aan het werk zijn ook het recht krijgen te vragen om aanpassing van werktijden en werkplek. De wet moet ook voor kleine bedrijven gelden.

Van Hijum en Van Gent erkennen dat niet elk werk voor flexibele uren of telewerken geschikt is. 'Leraren, winkelmedewerkers en verpleegsters zijn op gezette tijden nodig op de werkplek. Maar er zijn wel steeds meer mogelijkheden om flexibel te werken. De secretaresse van een bouwbedrijf valt onder dezelfde cao als de bouwvakkers, maar er is geen dwingende reden om haar werktijden niet flexibel te kunnen invullen.' Werkgevers willen de wet niet. De vakbeweging is juist voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.