Werklozen moeten weg uit Duitsland

De regering-Merkel wil langdurig werkloze niet-Duitse EU-burgers die in Duitsland wonen en die gebruik maken van sociale voorzieningen in de toekomst uitwijzen. Wie 'geen realistisch uitzicht heeft op de arbeidsmarkt' moet na drie maanden het land uit.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

BERLIJN - De Duitse regering gaat ook de kinderbijslagregels aanscherpen met betrekking tot migrantenkinderen die nog in hun vaderland wonen.

Het doel van de plannen van Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) en Minister van Werkgelegenheid Andrea Nahles (SPD) is misbruik van uitkeringen als gevolg van 'Armutszuwanderung' te voorkomen. Dat is geen groot landelijk probleem, maar drukt wel zwaar op de begrotingen van enkele steden zoals Duisburg, Offenbach, Dortmund, Berlijn en Mannheim.

In sommige verpauperde wijken in deze steden wonen bijvoorbeeld veel Roemenen en Bulgaren, lees: Sinti en Roma, die deels gebruikmaken van de sociale voorzieningen zoals Kindergeld (kinderbijslag). Dat laatste kan behoorlijk lucratief zijn: ouders met vier kinderen hebben per maand al recht op 773 euro.

Landelijk geen reusachtig probleem, maar voor genoemde steden vormt deze 'Missbrauch von Sozialleistungen' een grote handicap. De schier onleefbare toestanden in wijken als Duisburg-Bruckhausen halen regelmatig het landelijke nieuws.

De Maizière vertelde deze week dat het overgrote deel van EU-burgers die in Duitsland komen werken, zich keurig aan de regels houdt. Daar zijn, benadrukte hij, ook vele goedopgeleide Bulgaren en Roemenen bij. 'Zij dragen bij aan de welvaart van het land.' En, vergoelijkend: 'Absoluut gezien is het probleem van het misbruik in het algemeen kleiner dan vaak wordt voorgesteld.'

De plannen sluiten naadloos aan bij de oproep van de CSU, de zusterpartij van De Maizières CDU. Partijleider Horst Seehofer riep tijdens de verkiezingen dat 'diegene die bedriegt, er uitvliegt' ('Wer betrügt, der fliegt').

Bovendien zijn er over twee maanden Europese verkiezingen. Eurosceptische partijen als de Alternative für Deutschland doen het goed in de peilingen. AfD-leider Bernd Lucke is fel tegen EU-migranten die het doel hebben 'die Sozialkassen auszunutzen'.

Overigens hebben EU-burgers die naar Duitsland komen om werk te zoeken tijdens die zoektocht in principe geen recht op bijstand, het zogenoemde Hartz IV. 'Kindergeld' kunnen ze wel krijgen. Migrantenkinderen die niet bij hun ouders in Duitsland wonnen, tellen ook mee. Controle op die kinderen wordt in de toekomst aangescherpt.

De plannen van de Bondsregering staan deels haaks op de Europese regels, die luiden dat er vrij verkeer voor de EU-burgers dient te zijn. Binnen deze 'Arbeitnehmerfreizügigkeit' is het overigens nu ook al in theorie mogelijk om EU-burgers die na zes maanden nog geen werk hebben, uit te wijzen.

Probleem daarbij is dat migranten daarna zonder problemen meteen weer kunnen terugkeren. Een mogelijke verscherping van de regels wordt getoetst door het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De soepel draaiende Duitse economie met zijn lage werkloosheidscijfers bezit een grote aantrekkingskracht op burgers uit andere EU-landen. Er bestaat in grote delen van het land grote behoefte aan al dan niet hoog opgeleide arbeidskrachten. In het snel vergrijzende Duitsland bestaat een tekort aan artsen, maar ook aan technici die in de auto-industrie kunnen werken.

Vorig jaar trokken 400 duizend werkzoekende EU-burgers naar Duitsland, dit jaar verwachten deskundigen dat het aantal op 450 duizend zal liggen. Het gestegen aantal EU-burgers dat in Duitsland werkt zoekt en vaak vindt, is volgende De Maizière 'goed nieuws'.

Steden als Duisburg, Offenbach en Dortmund die lijden onder de grote aantallen 'Armutswanderer' kunnen de komende jaren op 200 miljoen euro extra overheidssteun rekenen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden