'Werkloze uitzendkracht staat letterlijk op straat'

Het geleur met dakloze uitzendkrachten in Japan, wordt langzamerhand gênant. Afgelopen maandag werd een groot tentenkamp in Tokio ontruimd, waar vijfhonderd werklozen de jaarwisseling hadden mogen doorbrengen....

Joan Veldkamp

Onder druk van belangenorganisaties en de media, kon de gemeente Tokio de mensen ook niet zomaar op straat zetten. Dus zijn er in allerijl leegstaande scholen en kantoren geschikt gemaakt voor tijdelijke opvang. Tot medio januari zijn de werklozen onder de pannen. En dan? Niemand die het weet.

Dat belooft nog wat als de voorspellingen van het ministerie van Werkgelegenheid zullen uitkomen. De Japanse export, de motor van de economie, is zo hard teruggelopen dat bedrijven massaal hun tijdelijke werknemers lozen. Het ministerie heeft berekend dat er rond maart in Japan waarschijnlijk 85 duizend contractanten op straat zullen staan.

Letterlijk en figuurlijk. In Japan wonen veel uitzendkrachten namelijk in hostels die bij de fabrieken horen. Maar als hun contracten opeens worden opgezegd, zoals nu op grote schaal gebeurt, verliezen ze niet alleen hun baan maar ook hun onderkomen. Velen leven al jaren in de hostels en kunnen nergens meer heen.

Avond na avond brengt het journaal mensen in beeld die geen werk meer hebben en op straat slapen. Er zijn in Tokio inmiddels speciale stadswachten in het leven geroepen die deze nieuwe daklozen benaderen. Maar meer dan een luisterend oor en een noedelsoepje, hebben ze niet te bieden.

En de politiek, doet die nog wat? Er zijn plannen genoeg. Tot eind maart wil de regering 38 miljard euro extra vrijmaken voor maatregelen die de economie moeten stimuleren. Zoals het uitdelen van contante bedragen aan ieder ‘huishouden’. Probleem is echter dat de Japanse oppositie, die de meerderheid heeft in de Eerste Kamer, ieder wetsvoorstel blokkeert. Voorlopig zijn alle mooie plannen dus niet uitvoerbaar.

Wél houdt de regering alle jobcentra bijna dag en nacht geopend. Helaas. Daar kunnen alleen mensen met een vaste verblijfplaats worden geholpen. Rondzwervende uitzendkrachten vissen dus achter het net.

Joan Veldkamp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden