Werkloze moeders dankzij bezuiniging kinderopvang

Bijna een derde van de werkende moeders neemt ontslag of gaat minder werken als de regering het uurtarief voor de kinderopvangtoeslag verlaagt naar vijf euro per uur. Dat blijkt uit onderzoek van VWM (Voor Werkende Moeders), een samenzwering van werkende ouders.

© getty

'In 2012 wordt er bezuinigd op de kinderopvangtoeslag, ' aldus minister van Financiën Jan-Kees de Jager. De verkiezingsprogramma's van CDA en VVD gaan uit van 400 tot 500 miljoen euro structurele bezuinigingen vanaf 2012. Beide partijen gaan uit van een verlaging van de maximale vergoedingsnorm naar circa € 5,00 per opvanguur. Gemiddeld stijgen de kosten voor ouders dan nog eens met 3000 euro per jaar. Deze bezuiniging raakt iedere werkende ouder die kinderen naar de formele kinderopvang brengt, maar alleenstaande en lagere inkomens het hardst.

De bezuiniging staat in schril contrast met de doelstellingen van de overheid om vrouwen meer te laten werken en hogere posities in te laten nemen. Volgens Marjet Winsemius, oprichter van Voor Werkende Moeders zijn zulke bezuinigingen schandalig. 'De overheid gaat er nog steeds vanuit dat ouders niet minder gaan werken als de vergoeding omlaag gaat.'

'Uit ons onderzoek blijkt het tegendeel. Bij een vergoeding van vijf euro per uur zal 31 procent van de ouders stoppen -of minderen- met werken. En dat terwijl er verschillende andere oplossingen zijn. Het huidige voorstel van VVD Tweede Kamerlid Straus is een goed voorbeeld, mits er aan een aantal voorwaarden wordt gedaan. Ouders willen betalen voor wat ze afnemen, maar dan mag de uurprijs niet zomaar verhoogd worden. Het scheelt ouders zo'n 1700 euro per jaar voor een kind dat 3 dagen per week naar de kinderopvang gaat. Dat levert ook de overheid een forse bezuiniging op. Ik hoop dat er dan niet verder bezuinigd hoeft te worden,' aldus Marjet. (Tekst Sanne Riepema, foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.