Werkloze buiten Randstad heeft een extra probleem

Ontslagen werknemers in de periferie van Nederland komen na een grote ontslagronde veel moeilijker aan een baan dan werknemers in de Randstad. Alleen wie bereid is ver te reizen maakt kans op nieuw werk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat vandaag verschijnt.

Beeld De Volkskrant

Een werknemer in de Randstad of Noord-Brabant vindt twee tot vier keer zo snel ander werk als een werknemer in Zeeland of Oost-Groningen. In de periferie zijn veel mensen werkzaam bij een groot bedrijf, met kennis en vaardigheden die moeilijk te gebruiken zijn in andere sectoren in de omgeving. Zo heeft Zeeuws-Vlaanderen last van de eenzijdige economie. Chemiereus Dow Chemical is met 1.700 werknemers de grootste werkgever in de regio, bij andere bedrijven zijn geen banen in de chemie beschikbaar. Voor ontslagen werknemers is een reis naar Rotterdam of Moerdijk vaak te ver.

Met het recente faillissement van Oad Reizen in het Overijsselse Holten moesten ruim duizend medewerkers op zoek naar nieuw werk. Zij hebben moeite om weer een baan in de reisbranche te vinden omdat de meeste grote touroperators in de Randstad zitten.

Industriële en logistieke sector
Vooral personeel in de industriële en logistieke sector heeft moeite om weer werk te vinden, omdat de specifieke kennis elders niet bruikbaar is, constateert het PBL. Werkervaring in de dienstensector is makkelijker te gebruiken in andere sectoren. De beroepsbevolking rond steden als Amsterdam en Utrecht is veerkrachtig door de relatief grote omvang van de dienstensector. Bovendien zijn andere werkgevers makkelijk bereikbaar.

Werkzoekenden willen zelden verhuizen voor een nieuwe baan en maximaal 50 kilometer reizen voor hun werk. Een werkende partner, schoolgaande kinderen en vrienden in de regio maken verhuizen onaantrekkelijk, of onmogelijk. Door de crisis op de woningmarkt is de bereidheid om te verhuizen nog verder afgenomen.

Alleen door een combinatie van maatregelen vallen de problemen in de periferie op te lossen, denkt het PBL. De overheid moet werkgelegenheid stimuleren in bijvoorbeeld de (veelzijdige) dienstensector; omscholing stimuleren; de bereikbaarheid van bedrijven verbeteren en het makkelijker maken om over de grens te werken.

Een woordvoerder van de uitkeringsinstantie UWV zegt dat veel ontslagen medewerkers uit de kinderopvang in Zuid-Limburg, een sector waar momenteel veel banen sneuvelen, makkelijk aan de slag kunnen in Duitsland waar wel vraag is naar kinderopvangpersoneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden