Werkloosheid VS daalt ondanks ontslag

De gegevens over de Amerikaanse werkgelegenheid gaven vrijdag een tegenstrijdig beeld te zien. Terwijl de noodlijdende bedrijven Kmart en Global Crossing massaontslagen aankondigden, presenteerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid plots gunstige cijfers over de werkgelegenheid....

Hun voorspelling was vooral gebasseerd op de stroom op negatieve berichten over de werkgelegenheid. Kmart stuurt bijvoorbeeld 22 duizend mensen de laan uit. In een poging op de been te blijven, sluit het supermarktbedrijf 284 verliesgevende winkels, waardoor het 1,3 miljard dollar bespaart. De omzet zal tegelijkertijd met 1 miljard dollar afnemen. De koers van Kmart krabbelde door de berichten iets op. Kabelaar Global Crossing poogt ook met ontslag de kosten te drukken. Bij het bedrijf uit Bermuda verdwijnen 2400 banen.

De ontslaggolf leidt echter niet tot oplopende werkloosheid. Geruisloos nemen bedrijven weer mensen in dienst. Winkelbedrijf Home Depot, Southwest Airlines en Sunrise (verzorgingshuizen) boden de afgelopen weken duizenden arbeidskrachten een baan aan. Vanwege de warme winter is er voor bouwvakkers veek werk voorhanden.

De gunstige werkgelegenheidscijfers gaven voeding aan het optimisme op Wall Street. De Dow Jones sloot 0,45 procent in de plus op 10572 punten. Schermenbeurs Nasdaq steeg zelfs 2,5 procent tot 1929,67 punten.

Softwarebedrijf Sun maakte vrijdag bekend Microsoft aan te klagen voor machtsmisbruik. Met zijn klacht sluit Sun zich aan bij andere klagers die Microsoft voor het gerecht dagen, zoals AOL Time Warner.

De koersstijgingen dwingen analisten ertoe hun sombere visies te laten varen. Analist Steven Milunovich van Merrill Lynch vond technologieaandelen onlangs nog te duur. Deze uitspraak herroept hij, vanwege 'toenemende tekenen dat de bodem is bereikt'.

Beleggers tellen voor bedrijven in de S & P 500 nog steeds 23 keer de winst neer, terwijl de historische waardering voor aandelen op 15 keer de jaarwinst ligt. Maar als de bedrijfswinsten weer gaan herstellen is deze dure waardering volgens analisten geen probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden