Werkloosheid Japan stijgt tot boven twee miljoen mensen

Japan kampt voor zijn begrip met grote werkloosheid, die blijft groeien. Het percentage werklozen steeg van 3,1 in mei tot 3,2 de afgelopen maand, een evenaring van het record van april....

REUTER; KRF

Reuter, KRF

TOKIO

Een regeringsfunctionaris in Tokio zei vrijdag de werkloosheid omvangrijk is, maar meende dat het te ver gaat te zeggen dat deze een stijgende lijn vertoont. Vorig jaar juni lag het werkloosheidspercentage echter nog op 2,9, wat neerkomt op 1,83 miljoen werklozen. Economen zeggen bovendien dat het werkelijke aantal werklozen minstens twee keer zo hoog is.

Vorige maand daalde tevens het aantal vacatures verder. Op honderd werkzoekenden waren er 61 openstaande banen. In mei waren dat er 63, wat sinds januari 1987 niet zo laag is geweest. Minister van Arbeid Hamamoto gaf toe dat deze cijfers aangeven hoe slecht de arbeidsmarktomstandigheden zijn.

De verklaring voor de stijgend werkloosheid ligt bij ondernemingen die, geplaagd door de kwakkelende Japanse economie en de dure yen, steeds minder mensen aannemen. Daarbij komt dat zij toch al kampen met een overschot aan werknemers, die in de jaren tachtig in dienst kwamen toen de Japanse economie nog als een trein liep.

Schoolverlaters en afgestudeerden zonder werkervaring lopen de hardste klappen op. Vrouwen hebben het nog zwaarder omdat bedrijven liever mannen in dienst nemen omdat die langer blijven. Het werkloosheidspercentage onder vrouwen die als werkzoekende geregistreerd staan, steeg tot 3,4.

Twee weken geleden stelde het Japanse planbureau (EPA) dat aan het voorzichtige herstel van de economie een einde is gekomen. De groei die zich sinds vorig jaar voordeed, is voorbij. Het EPA wees vooral op het verontrustende feit dat de industriële produktie in mei met 0,5 procent was verminderd.

In juni is de industriële produktie met nog eens 0,8 procent gezakt. Dat betekent dat drie maanden achtereen de produktie is afgenomen, wat sinds begin 1993 niet is voorgekomen. Het ministerie van internationale handel en industrie in Tokio sprak daarom van een ernstige toestand, ook al omdat de produktie in juni normaal gesproken een opgaande lijn vertoont.

De staal- en machinebouwindustrie en de pc-fabrikanten zagen hun produktie inzakken. Overigens vielen de cijfers over juni mee. Analisten hadden op een daling van 1,2 procent gerekend. Volgens de econome Mineko Sasaki-Smith van Morgan Stanley Japan deed de auto-industrie het minder slecht dan was verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden