Werkloosheid daalt weer; wel meer mensen in WW

In de maand februari waren er iets minder mensen werkloos in Nederland dan een maand eerder. In totaal zaten 469.000 mensen zonder baan, dat is zes procent van de beroepsbevolking. Wel steeg het aantal mensen in de WW licht.

Twee belangstellenden bekijken de etalage van een uitzendbureau.Beeld ANP

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen publiceerde.

Het aantal werklozen daalde in februari met vijfduizend ten opzichte van januari. In die maand steeg het aantal werklozen juist nog met 18.000. Over de laatste vier maanden is nog wel sprake van een licht stijgende trend. Zowel in januari als in februari had zes procent van de beroepsbevolking geen baan.

Eind februari stonden bij het UWV 483 duizend werkzoekenden ingeschreven, bijna 1 procent meer dan in januari. Vooral het aantal jonge werkzoekenden onder de 25 jaar nam met 3,1 procent toe tot 41,000.

In februari verstrekte het UWV 299.000 WW-uitkeringen. Dit is een toename van 2,5 procent. Er werden 40.000 nieuwe uitkeringen verstrekt. In vergelijking met januari is dat een daling van 28 procent. Er werden 33.000 uitkeringen beëindigd. Daardoor nam het totaal aantal mensen in de WW wel toe, ondanks de lagere werkloosheid.

Het aantal werkzoekenden nam in januari vooral toe bij lagere technische beroepen (+2,8 procent), middelbare verzorgende beroepen (+2,2 procent) en maatschappij beroepen (+2,2 procent).

Industriële productie
Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat de industriële productie in ons land in januari bijna 2 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

In december produceerde de industrie nog 3,5 procent meer dan een jaar eerder. De productie kromp het sterkst in de transportmiddelenindustrie, met 8 procent. De productie in de elektrotechnische en machine-industrie nam 2 procent af, in de voedings- en genotmiddelenindustrie en in de basismetaal- en metaalproductenindustrie met ruim 1 procent.

Alleen in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam de productie toe, de groei bedroeg bijna 2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden