Werkloosheid daalt verder, vooral onder jongeren

De werkloosheid in Nederland is in maart gedaald naar zeven procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd. In februari bedroeg de werkloosheid nog 7,1 procent.

Winkelend publiek in de Haagse binnenstad.Beeld anp

Nederland telde afgelopen maand 626.000 werklozen. Het aantal mensen met een betaalde baan bedroeg vorige maand 8,3 miljoen, ofwel 65,3 procent van de bevolking, aldus het CBS.

Volgens het statistiekbureau lag de werkloosheid drie maanden geleden nog op 7,2 procent. Het aantal mensen met een baan nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6000 per maand toe.

Vooral jongeren hadden vaker werk. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal mensen tussen de 15 en 25 jaar met een baan met gemiddeld 10.000 per maand. Ook zijn meer jongeren langer gaan werken. De jeugdwerkloosheid daalde in het afgelopen kwartaal van 11,8 naar 10,8 procent.

Werkloosheidsuitkeringen
Het aantal werkloosheidsuitkeringen ging vorige maand met 12 duizend omlaag naar 443.000 in vergelijking met februari, meldde het CBS op basis van cijfers van het UWV. Ook hier was vooral sprake van een daling van het aantal ww-uitkeringen onder jongeren.

Maar ook bij vijftigplussers was volgens het CBS een daling van het aantal uitkeringen zichtbaar. Dat was voor die groep de eerste daling in een halfjaar, aldus de onderzoekers.

'Goed nieuws'
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt het 'heel goed nieuws' dat de werkloosheid aan het dalen is. Dat wordt volgens hem ook veroorzaakt doordat er meer banen bijkomen. 'En dus niet alleen doordat mensen zich terugtrekken, maar omdat er weer meer werk is.

Je ziet vooral dat de jeugdwerkloosheid vrij snel aan het dalen is. Dat is allemaal goed. Maar laten we ook eerlijk zijn: de werkloosheid is nog steeds heel hoog. Dus we moeten doorzetten', zei de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden