Werkloosheid allochtonen flink gedaald

De werkloosheid onder allochtonen is vorig jaar fors teruggelopen van 14 naar 10,2 procent. Tegelijkertijd is het aantal autochtonen zonder baan blijven steken op 3 procent....

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die later deze week worden gepresenteerd. Vooral Turken en Marokkanen hebben het in 2000 opvallend goed gedaan op de arbeidsmarkt.

De werkloosheid onder de 300 duizend Turken daalde van 13 naar 9 procent. Van de 252 duizend Marokkanen was in 1999 nog 18 procent werkloos, tegen 13 procent in 2000. Onder de 300 duizend Surinamers daalde de werkloosheid licht: van 10 naar 9 procent. Van de Antillianen heeft het CBS de cijfers nog niet paraat.

In 1998 was nog 16 procent van de etnische minderheden werkloos, tegenover 4 procent van de autochtone bevolking. Na het aantreden van het tweede paarse kabinet stelde minister Van Boxtel van Grotesteden- en Immigratiebeleid zich ten doel dit verschil in vier jaar tijd te halveren.

Dat doel leek begin 2000 nog ver weg. De teller stond toen op 14 procent. Bovendien bleken veel bedrijven zich niet te houden aan de wet die hun verplicht jaarlijks aan het arbeidsbureau te laten weten wat zij hebben gedaan om het aantal allochtonen in overeenstemming te brengen met de samenstelling van de bevolking in de regio.

Ook van de gemeenten rapporteerde in 1999 slechts 55 procent hoeveel allochtonen er in dienst waren. 'De verbetering van de positie van minderheden op de arbeidsmarkt is een zaak van lange adem', stelde het kabinet toen nog vast.

Inmiddels heeft Van Boxtel samen met minister Vermeend van Sociale Zaken convenanten afgesloten met het midden- en kleinbedrijf en een aantal grote bedrijven over het in dienst nemen van allochtonen. De bedrijven beloofden op zoek te gaan naar vacatures voor etnische minderheden. De minister trok 50 miljoen gulden extra uit voor het banenplan.

Van Boxtel erkent dat het erop lijkt dat de allochtonen pas aan de beurt komen op de arbeidsmarkt nu het reservoir aan werklozen bijna leeg is.

'Maar ik ben ervan overtuigd dat het helpt dat iedereen er nu bewust mee bezig is.'

Hij noemt de Haagse ministeries als voorbeeld. Sinds daar in de ambtelijke top afspraken zijn gemaakt over een wat gevarieerdere samenstelling van het ambtenarenbestand, slagen grote groepen allochtone jongeren erin een baan te vinden bij de rijksoverheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden