Werking economie uitgelegd met kaas en worsten

Grenzeloze Economie in dertien afleveringen. Deel 1: Zondag, Nederland 2, 23.05 uur...

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

Ook voor degene bij wie nog altijd het klamme zweet uitbreekt als hij terugdenkt aan middelbare-schooltermen als 'dualistische arbeidsmarkt', 'budgettair beleid' en 'monetair stelsel', moet de Teleac-cursus Grenzeloze Economie te volgen zijn. Volgens het bijbehorende cursusboek kunnen de verschillende hoofdstukken zonder kennis van het voorafgaande - of van de televisieserie - worden gelezen.

Wie nu denkt: da's mooi, ik zit zondag voor het scherm, zodat ik het eindelijk eens allemaal kan begrijpen, komt aanvankelijk bedrogen uit. Na het eerste filmpje over 'comparatief voordeel' krijgt een licht gevoel van paniek de overhand. Waar gaat het over, en hoe zo is voorkennis niet vereist?

Maar blijf zitten, na simplificatie van het begrip met een kaas-en-worsten-rekenvoorbeeld, wordt het een stuk duidelijker en leuker. Presentator Rick van der Ploeg (kamerlid voor de PvdA en hoogleraar economie) toont aan dat, hoewel Nederland efficiënter is in het produceren van kaas en worst dan Italië, het toch kan profiteren van handel met Italië, omdat dit land 'relatief' efficiënter worsten maakt dan Nederland.

Aan de hand van voorbeelden en grafiekjes laat hij zien dat Internationale handel (onderwerp van de eerste aflevering) meer gebaat is bij 'vrije handel tussen landen dan marktafscherming'. Alle fabeltjes over het gevaar van vrijhandel helpt hij vakkundig de wereld uit.

Co-presentator is Roel Janssen, financieel journalist van NRC Handelsblad. Verder is er een niet-deskundig publiek aanwezig, dat vragen mag stellen aan Van der Ploeg.

Grenzeloze economie (of de dynamiek van de internationale economische betrekkingen) gaat in dertien afleveringen in op theorie en praktijk van actuele, internationale economische onderwerpen. De serie is een co-produktie van Teleac met ABC-tv uit Australië, SEBC uit Zweden en EFC uit de Verenigde Staten. Elke deelnemer heeft een aantal programma's geproduceerd. In totaal zijn 26 onderwerpen (twee per aflevering) uit de economische actualiteit in beeld gebracht.

In andere delen zal worden ingegaan op zaken als handelsbeperkingen, werking van kapitaalmarkten en wisselkoersen en internationaal milieubeleid.

Ellen van den Boomgaard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden