Werkgroep wil basisbeurs en OV-jaarkaart afschaffen

Een interdepartementale werkgroep stelt voor om de basisbeurs en OV-jaarkaart voor studenten af te schaffen. Studenten van ouders met een laag inkomen krijgen in het begin van de studie een gift die lager is dan de huidige beurs....

JAN 'T HART

Van onze verslaggever

Jan 't Hart

DEN HAAG

Studenten moeten wel aan prestatie-eisen blijven voldoen. Na een aantal jaren krijgen studenten geen beurs meer. Voorts krijgen ze circa tweehonderd gulden per maand voor reiskosten, of om de kosten voor op kamers wonen te dekken.

De werkgroep denkt dat zo 'de meest doelmatige aanwending van de beurs wordt bereikt'. Een decentralisatie van de studiefinanciering naar de onderwijsinstellingen ziet de werkgroep niet zitten.

Het kabinet heeft de aanbeveling doorgestuurd naar de commissie-Hermans, die de toekomst van de studiefinanciering onderzoekt. In het najaar komt haar rapport.

Het kabinet heeft ervan afgezien een besluit te nemen over dit voorstel. Een andere optie van de werkgroep heeft het kabinet wel voorzien van een - negatief - advies, zei premier Kok vrijdag. Die optie behelst een zogeheten 'volledig leenstelsel'. Alle studenten zouden alles moeten lenen. Daartegenover staat dat het collegegeld wordt afgeschaft. Volgens de commissie voorkomt dit het rondpompen van geld en verkleint het de schuld van studenten. De werkgroep concludeert wel dat, gezien de bestaande leenaversie van studenten, hiermee de grenzen van de toegankelijkheid van het onderwijs in zicht komen.

Volgens premier Kok betekent dit dat 'de toegankelijkheid dus niet wordt gewaarborgd'. Bij de opdracht die het kabinet aan de werkgroep had gegeven, was dit een vereiste. Die doelstelling behelsde verder dat het beurzenstelsel doelmatiger moest worden opgezet.

Eerder kwam de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) al met het idee om alleen in de eerste jaren van de studie een beurs uit te keren. Die zou dan wel hoger moeten zijn dan de huidige basisbeurs. De VSNU wilde wel dat universiteiten de beurzen zelf zouden gaan beheren. De werkgroep ontraadt dit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden