Werkgroep: politie Chicago heeft geen respect voor zwarten

De politie van Chicago heeft geen respect voor de levens van zwarte inwoners. Racisme in het politiekorps heeft ertoe bijgedragen dat agenten zwarte bewoners hebben mishandeld en hardhandig optraden. Agenten hebben zo het vertrouwen verloren van bewoners van de stad. Dit concludeert een werkgroep die door burgemeester Rahm Emanuel was ingesteld.

Op woensdag werd de nieuwe politiebaas van Chicago, Eddie Johnson, geïnstalleerd. Beeld AFP
Op woensdag werd de nieuwe politiebaas van Chicago, Eddie Johnson, geïnstalleerd.Beeld AFP

De burgemeester besloot eerder tot het onderzoek na een aantal fatale schietpartijen door agenten en ophef over de behandeling van zwarte inwoners door de politie. Diverse Amerikaanse media berichten donderdag over de uitkomsten van het onderzoek.

De politie van Chicago is volgens minderheden in de stad exponent van een schietgrage cultuur. Het korps, in grootte de tweede van de VS, schoot in de vijf jaar tussen 2009 en 2014 zeventig voornamelijk zwarte inwoners dood. Het staat daarmee op de eerste plaats in de VS.

'Cijfers van het korps bevestigen het beeld dat wijdverbreid bestaat over dat de politie geen achting zou hebben voor de heiligheid van levens als het gaat om gekleurde mensen', concludeert de werkgroep. 'Aangehouden worden zonder enige aanleiding, verbale en fysieke mishandeling en in sommige gevallen arrestatie en opsluiting zonder toegang tot een advocaat: dat is wat we steeds weer hoorden.'

Mikpunt

Uit cijfers van het rapport blijkt hoezeer zwarte bewoners het mikpunt zijn van agenten. Hoewel ze een derde vormen van de bevolking, was driekwart van de 404 personen die tussen 2008 en 2015 werden neergeschoten door de politie zwart. Van de duizenden personen die in 2014 staande werden gehouden op straat, maar niet werden gearresteerd, was 72 procent zwart.

Van de personen die tussen 2012 en 2015 door agenten werden beschoten met een Taser-stroomstootwapen, was driekwart zwart. Van de automobilisten tenslotte die in 2013 werden gestopt op de weg, was 46 procent zwart.

'Het gebrek aan vertrouwen dat de gemeenschap heeft in het politiekorps is gerechtvaardigd', aldus de werkgroep. 'Er is aanzienlijk bewijs dat gekleurde mensen, in het bijzonder zwarte bewoners, disproportioneel negatieve ervaringen hebben gehad met de politie over een aanzienlijke periode.'

Het rapport vergroot de druk op de fel bekritiseerde Emanuel, voormalig chef-staf van president Obama, om veranderingen door te voeren in het korps. Emanuel, die laksheid wordt verweten door zwarte leiders, probeert het vertrouwen van de burgers terug te winnen. Zo is er een nieuwe baas van het politiekorps benoemd.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Hervormingen

De burgemeester kondigde eind vorig jaar ingrijpende hervormingen aan van het politiekorps. Zo moeten agenten beter worden getraind in het omgaan met stressvolle situaties.

Emanuel kwam vorig jaar onder grote druk te staan na een aantal fatale schietpartijen door agenten. Hij brak in december zijn vakantie af nadat een 19-jarige jongen en een 55-jarige vrouw, allebei zwart, werden doodgeschoten door de politie. De politie gaf toe dat de dood van de vrouw een vergissing was.

Ook de dood van een zwarte 17-jarige tiener, Laquan McDonald, zorgde voor veel ophef. Op videobeelden was te zien dat in dertien seconden tijd maar liefst 16 keer op hem werd geschoten door een blanke agent. De agent, die op drie meter van de jongen stond, werd beschuldigd van moord.

Het duurde meer dan een jaar voordat de stad de videobeelden daarvan vrijgaf - daartoe gedwongen door een rechter. Pas toen daaraan niet meer te ontkomen was, werd de agent in kwestie in staat van beschuldiging gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden