Werkgeverstopman bezorgd om imago Nederland wegens populariteit PVV

De grote populariteit van de PVV kan gevolgen hebben voor de handel van Nederland met het buitenland. 'Als Nederland het imago krijgt dat het weinig met het buitenland te maken wil hebben en bang is voor andere culturele invloeden, dan is dat een zorgpunt', zei werkgeversvoorzitter Hans de Boer zondag in WNL op Zondag. De PVV bereikte zondag in de peiling van Maurice de Hond met 37 zetels een recordhoogte.

PVV-leider Wilders.Beeld anp

Het is de tweede keer deze week dat de partij van Geert Wilders een record breekt. In de peiling van TNS NIPO stond de PVV donderdag op 38 zetels, groter dan de coalitiepartijen PvdA en VVD bij elkaar.

De opiniepeilingen geven aan dat het debat over de vluchtelingencrisis en de commotie over nieuwe azc's de PVV geen windeieren legt. Voorzitter De Boer van werkgeversvereniging VNO-NCW vreest dat hij straks, mocht de PVV in de regering belanden, op handelsmissie moet 'met iemand die weinig voelt voor het buitenland'.

In het tv-programma Buitenhof zei CDA-leider Sybrand Buma echter dat zo'n nieuwe samenwerking met de PVV uitgesloten is. Buma benadrukte dat zijn partij, ondanks de huidige populariteit van de PVV, niet meer met de PVV wil samenwerken bij het vormen van een kabinet. De PVV was gedoogpartner van een kabinet met VVD en CDA. 'Dat was eens maar nooit weer', zei Buma gedecideerd.

De bezorgdheid van De Boer is niet nieuw. Eeder zei zijn voorganger Bernard Wientjes ook al dat Wilders schadelijk kan zijn voor de handelsbelangen van Nederland. Aanleiding waren toen harde woorden van Wilders aan het adres van de Turkse leider Erdogan.

Hans de Boer.Beeld anp

Waardering

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat de PVV deze week een zetelwinst zou boeken van 22 zetels. De VVD verliest 22 van de 41 zetels. De PvdA verliest virtueel nog meer, 28 van de 38 zetels. Samen hebben de coalitiepartijen maar 29 zetels. Ze hebben nu een meerderheid in de Tweede Kamer van 79 zetels.

Opvallend is dat als het gaat om de politicus in wie kiezers het meeste vertrouwen hebben, ook Wilders nu aan kop gaat. Hij heeft premier Rutte ingehaald, die altijd veel hoger scoorde dan de PVV-leider. Wilders krijgt een waardering van 4,2 en Rutte 3,9. Zelfs onder VVD-kiezers scoort Wilders nu beter dan de premier.

Met name onder hoger opgeleiden wint de PVV aan populariteit. Van hen zou 14 procent nu op de partij van Wilders stemmen, tegen 5 procent in juli. Van de laagopgeleiden zou 37 procent nu een stem op de PVV uitbrengen; dat was 21 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden