Werkgeversorganisatie wil herziening pensioensysteem

Werkgevers beginnen een offensief om pensioen- en salarisregelingen te herzien. Het pensioen moet niet meer worden gebaseerd op het laatste salaris voor pensionering....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Dit zegt de voorzitter van de ondernemersvereniging VNO-NCW, Jacques Schraven. De kosten van het huidige pensioensysteem vormen een te groot ondernemersrisico, vindt hij. 'Bij elke loonsverhoging moet het pensioenfonds genoeg in kas heben om op basis van het nieuwe, hogere salaris een pensioen te garanderen.'

Door sterke loonstijgingen en slechte beleggingsresultaten hebben pensioenfondsen onvoldoende vermogen. Schraven pleit voor een noodwet om de vermogenseisen te versoepelen. Deze week praat het parlement over de pensioenfondsen.

Om de vermogenstekorten aan te pakken en het ondernemersrisico te beperken, wil Schraven pensioenen gedeeltelijk baseren op het gemiddeld verdiende salaris, het zogenoemde middelloonsysteem.

Voor de hoge inkomens wil hij dat werknemers zelf een deel van hun pensioengeld kunnen beleggen. Dit beperkt de pensioenkosten aanzienlijk. Het voorstel is volgens Schraven niet bedoeld om te bezuinigen op pensioenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden