Werkgevers zorg willen CAO-overleg heropenen

De werkgevers in de gezondheidszorg nodigen de vakbonden uit de onderhandelingen over een nieuwe CAO te heropenen. Zij besloten hiertoe gisteravond nadat minister Borst van Volksgezondheid had beloofd dat een volgende regering zonodig met extra geld over de brug zal komen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Voorzitter A. Krol van de Nederlandse Zorgfederatie (werkgevers) zei dat de bonden hun vandaag begonnen stakingsacties dan wel moeten beëindigen. Het CAO-overleg liep drie weken geleden vast. Volgens de werkgevers stelde de overheid te weinig geld beschikbaar om de lonen in de gezondheidszorg gelijke pas te laten lopen met die in het bedrijfsleven.

De vakbonden reageerden gisteravond terughoudend. De Abvokabo noemde het op zich positief dat de werkgevers nu tot onderhandelen bereid zijn. Maandag liepen de bonden nog boos weg uit een gesprek met de NZf, toen de werkgevers weigerden inzage te geven in hun financiële situatie.

Een woordvoerder van de vakbond CFO, die de acties coördineert, zei dat de voor vandaag geplande staking gewoon doorgaat. In zestig van de tweehonderd algemene ziekenhuizen in het land, met name in het noorden, zullen alleen operaties worden uitgevoerd die geen uitstel velen.

De bonden hebben geen vertrouwen in een goede afloop van het CAO-overleg. Zij zien bovendien niets nieuws in de belofte die minister Borst gisteren dinsdag in de Tweede Kamer deed.

Werkgeversvoorzitter Krol reageerde aanvankelijk enthousiast op de woorden van Borst in de Kamer. Op verzoek van GroenLinks en de Socialistische Partij had daar een spoeddebat plaats over de impasse in het CAO-overleg.

Borst leek in de Kamer toezeggingen te doen die de werkgevers een grotere onderhandelingsruimte boden.

Borst verklaarde dat als werkgevers en werknemers een redelijke CAO afsluiten, en dit niettemin nadelige gevolgen blijkt te hebben voor werkdruk en wachtlijsten, een volgend kabinet tot 'reparatie' bereid is. Ook zei ze dat het advies dat de regering heeft gevraagd aan de commissie-Van Voorden, die bemiddelt bij conflicten in de zorg, als 'materieel bindend' zal worden beschouwd.

De Kamer vroeg Borst deze toezeggingen in een brief zwart op wit te zetten. Maar in die gisteravond openbaar gemaakte brief bleken de beloften aanmerkelijk afgezwakt te zijn. NZf-voorzitter Krol zei gisteravond dat Borst gehouden is aan de toezeggingen die zij in de Kamer deed.

Tijdens het ingelaste debat, waarvoor de fractiespecialisten van verkiezingsreces terugkwamen, verweten de regeringspartijen de oppositie zelf aan de onderhandelingstafel te willen plaatsnemen. Evenals Borst vonden PvdA, VVD en D66 dat de werkgevers obstructie pleegden door te weigeren het overleg met de bonden te heropenen.

Vooral D66-Kamerlid Van Boxtel haalde fel uit naar de oppositie. 'Als de Kamer denkt hier wel even de CAO-onderhandelingen te kunnen voeren, dan kunnen we het wel schudden met alle CAO's waarin de overheid partij is. Het zijn de werkgevers en werknemers die daarover onderhandelen, en die moeten daar nu maar eens snel mee beginnen.'

GroenLinks, SP en CDA zeiden dat de zorg de afgelopen jaren al genoeg onder druk heeft gestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden