Werkgevers willen lagere CAO-salarissen

Werkgevers bereiden een offensief voor tegen de salarisafspraken in CAO's. Werkgevers willen de salarisschalen met automatische, periodieke loonsverhogingen schrappen. Werknemers moeten tot hun 65ste jaar doorwerken tegen lagere vaste salarissen....

GIJS HERDERSCHEE

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

Het loon kan volgens werkgevers wel gekoppeld blijven aan de zwaarte van de functie. Zij willen echter prestatie en scholingsinspanning van de werknemer voortaan zwaar laten meewegen bij de vaststelling van het salaris.

Daarnaast willen werkgevers de speciale regelingen voor ouderen afschaffen. Het betreft vooral extra vakantiedagen en vrijstelling van overwerk of ploegendienst. Het moet mogelijk worden onmisbare oudere werknemers te verbieden met VUT of prepensioen te gaan.

Oudere werknemers moeten door demotie - terugzetting naar een lagere, minder betaalde functie - of door werken in deeltijd hun pensioen kunnen halen. 'Uiteraard dient de salariëring overeenkomstig te worden aangepast', zo schrijft VNO-NCW. 'Dit zal voor oudere werknemers acceptabeler zijn naarmate het effect op het pensioenresultaat beperkter is', zo adviseert VNO-NCW de CAO-onderhandelaars.

In CAO's willen de werkgevers 'functiecontracten' afspreken voor groepen werknemers. In het functiecontract wordt niet meer het aantal uren per week vastgelegd. 'Er is in feite sprake van vijfdaagse beschikbaarheid', schrijft VNO-NCW.

In ruil voor de grote beschikbaarheid kan de werknemer dan een bonus verdienen van 'maximaal 15 tot 20 procent' van het jaarsalaris. 'De hoogte van de variabele beloning hangt af van het bereiken van persoonlijke jaardoelen.'

In de CAO voor de 90 duizend werknemers van KPN werd in 1997 geëxperimenteerd met functiecontracten voor een beperkte groep leidinggevenden. Akzo stelt in het lopende CAO-overleg voor om functiecontracten in te voeren voor ruim achthonderd van de achtienduizend werknemers in Nederland.

Scholing van werknemers wil VNO-NCW bevorderen, om zo de inzetbaarheid en flexibiliteit te vergroten. De scholing moet echter in de vrije tijd van de werknemer worden gevolgd, omdat de arbeidsduur anders verder wordt verkort, zo schrijft VNO-NCW. Voor langdurige scholing moet de werknemer roostervrije dagen of vakantiedagen opsparen. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) wil juist vijf extra scholingsdagen voor alle werknemers en uitbreiding van scholing op de werkplek.

De werkgevers zijn gekant tegen verdere arbeidsduurverkorting. 'Collectieve arbeidsduurverkorting kan niet op de agenda staan en selectieve slechts als die ook voor de werkgever voordeel biedt.' Zo moeten de salarissen evenredig dalen met de arbeidsduur en moeten toeslagen voor werk in avonduren en werken op zaterdag worden geschrapt om flexibeler roosters mogelijk te maken.

De FNV wil op termijn de gemiddelde werkweek verkorten tot 32 uur ofwel vier werkdagen van acht uur elk. De verkorting van de werkweek tot 36 uur stuit nu echter, vooral in de industrie, op een hard veto van de werkgevers. De FNV durft daar al geen kortere, flexibele 36-urige werkweek meer voor te stellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden