Werkgevers weigeren overleg over bouw-cao

De werkgeversorganisatie AVBB weigert de cao-onderhandelingen in de bouw te hervatten. Ondanks de dreigende stakingen, willen de werkgevers dat de bonden de eerste stap zetten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De bouwbonden van FNV en CNV en Het Zwarte Corps stuurden de werkgevers donderdag een ultimatum met alle cao-eisen. De belangrijkste eis is nog steeds een duurzame vut-regeling. Verder verlangen de bonden de komende twee jaar automatische prijscompensatie, wat neerkomt op een loonsverhoging van 2,25 procent dit jaar en 2,75 procent volgend jaar.

Naar aanleiding van het ultimatum wilde bouwondernemer J. Vahstal donderdagmiddag de bonden nog uitnodigen voor overleg. 'Uit het ultimatum blijkt dat de bonden met name ons voorstel over de vut niet goed hebben begrepen. Daarover wilden we graag meer duidelijkheid scheppen', aldus Vahstal. De AVBB-bestuurders besloten donderdagavond echter te wachten op een uitnodiging van de bonden.

Naar verluidt zijn de werkgevers bereid de loonkosten de komende twee jaar met zo'n 7 procent te verhogen. Het is 1,5 procent meer dan tot nu toe door de werkgevers aan de bonden is toegezegd.

De cao-onderhandelingen werden vorige maand door de vakbonden afgebroken, omdat de werkgevers bleven volharden in het relatief lage eindbod van 5,5 procent.

De vakbonden zijn bijzonder boos over het uitlekken van de informele gesprekken die de onderhandelaars de afgelopen weken hebben gevoerd. De bonden verwijten de werkgevers onzuiver spel door de media over deze strikt vertrouwelijke gesprekken te informeren. Woensdagavond weigerde bondsbestuurder B. Visser (FNV) op een uitnodiging van werkgever Vahstal in te gaan, toen bleek dat de media daarvan op de hoogte waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.