Werkgevers voelen niets voor 35-uren week; Campagnebelofte Jospin belast beraad over werk

De uitnodigingen gingen dinsdag de deur uit, en vandaag verwacht de Franse premier Jospin de sociale partners om 09.00 uur precies in zijn Parijse ambtswoning, het Matignon....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Tussen negen en half zeven zullen ze vandaag om de tafel zitten, de vijf afkortingen van de vakbonden en de vijf van de werkgevers, voorgezeten door Jospin zelf, die wordt gesouffleerd door de ministers Aubry (Werkgelegenheid & Solidariteit) en Strauss-Kahn (Financiën en Economie).

De afgelopen vier maanden is druk geschoven door de deelnemers, met als heetste hangijzer de 35-urige werkweek die toen-nog-kandidaat-premier Jospin had beloofd te zullen invoeren, zonder verlies van salaris. De bonden hebben de laatste dagen de spanning flink opgevoerd.

Woensdag staakte een flink deel van het openbaar vervoer, na een oproep van én de communistische CGT, én de socialistische FO, én de onafhankelijke CFDT. 'Om wat druk op het debat te leggen', zoals CGT-voorman Thibault het zei. En als Thibault dat zegt is het serieus: hij is degene die de wekenlange openbaar-vervoersstaking eind 1995 leidde tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering-Juppé.

De positie van de vakbonden is helder: beloofd is beloofd. De communistische CGT houdt vast aan de slogan 35 uur werken, 39 uur betaald.

De socialistische bond Force Ouvrière maakt zich sterk voor de kaderwet waarin de werkweek van 35 uur wordt vastgelegd. En de gematigde CFDT keert zich vooral tegen een 'homeopatische verdunning' van de werktijdverkorting, dat wil zeggen een te trage invoering.

De werkgevers zijn mordicus tegen en hebben bezworen elk overleg te staken wanneer er tot een wettig voorgeschreven werkweek van 35 uur wordt besloten. Maar van regeringszijde zijn de laatste tijd eigenlijk alleen gedempte geluiden en terugtrekkende bewegingen waargenomen.

Vooral het gedrag van minister Aubry van Werkgelegenheid viel op. Zij eiste tot voor kort een kaderwet die een werkweek van 35 uur dwingend zou voorschrijven, in te voeren vóór het jaar 2000.

Maar aan de vooravond van de conferentie gaf ze een flink interview aan de Nouvel Observateur, waarin ze pleit voor 'souplesse' (het woord flexibiliteit is in Frankrijk taboe) en ze stelt dat 'alles open' is.

'We moeten af van dogma's. Alles is mogelijk: 35 uur, 32 uur, een vierdaagse werkweek, langere vakanties voor kaders. Laten we geen formules opleggen, laten we een grote souplesse behouden', zo zei de minister.

Mogelijk heeft het beraad met de EU-collega's van Sociale Zaken, begin deze week in Luxemburg, haar duidelijk gemaakt dat Frankrijk betrekkelijk alleen staat met het streven naar een 35-urige werkweek. Ook de Nederlandse minister Melkert liet zich voorzichtig in die richting uit in een interview met het dagblad Le Monde.

Niet-Franse economen zijn het erover eens dat een verplichte kortere werkweek weinig zou bijdragen aan het oplossen van de werkloosheid van 12,5 procent.

Integendeel, de arbeidskosten zouden stijgen wegens de toenemende overuren, de arbeidsproduktiviteit zou dalen, samen met de winst van de betrokken bedrijven. Verschillende buitenlandse ondernemingen hebben al gedreigd Frankrijk de rug toe te keren wanneer de 35-urige werkweek zou worden ingevoerd.

Tijdens de bijeenkomst in Luxemburg lichtte minister Aubry haar standpunt nog eens toe. En toen bleek de conservatieve premier van Luxemburg, Junker, zich 'geheel te kunnen vinden in de woorden van Martine Aubry'. De Franse minister meent nu dat de sociale partners moeten onderhandelen over een kortere werkweek, in de afzonderlijke bedrijven of de bedrijfstakken. 'Dat is onze logica. . . De wet moet de toon aangeven, dat is alles.'

Premier Jospin viel de laatste tijd voornamelijk op door zijn zwijgen over de 'grote conferentie'. Wel liet hij zich ontvallen dat de 35 uur niet meer dan 'een suggestie' was geweest.

Hij heeft zich niet uitgelaten over de verhoopte uitkomst van de bijeenkomst. Het enige dat bronnen in zijn omgeving kwijt willen, is dat premier Jospin 'de tijd wil geven aan onderhandelingen' voordat hij met voorstellen naar het parlement gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden