Werkgevers vinden storten afval te duur

De tarieven die de overheid hanteert voor het storten van afval, staan in geen enkele verhouding tot de kostprijs. Jaarlijks strijken de lagere overheden zo'n 250 miljoen gulden op aan ten onrechte berekende stortingskosten....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens de werkgevers verschillen de tarieven voor het storten van afval per gemeente. De ene berekent tien gulden per ton, de andere 180 gulden. De werkgevers zeggen dat een bedrag van vijftig tot 75 gulden per ton kostendekkend is.

VNO en NCW vinden dat de overheid voorlopig geen nieuwe besluiten moet nemen over de bouw van verbrandingsovens voor afval. De vergevorderde besluitvorming in Limburg en Gelderland voor nieuwbouw en/of uitbreiding van verbrandingsovens moet worden stopgezet, zeggen de werkgevers.

VNO-voorzitter A. Rinnooy Kan zei woensdag dat er in het jaar 2005 behoefte is aan een verbrandingscapaciteit van vijf miljoen ton afval per jaar. Op dit moment kan drie miljoen ton worden verbrand, maar als twee al in aanbouw zijnde ovens klaar zijn, is de capaciteit al op niveau van het jaar 2005. Twee extra ovens zijn dus niet nodig, zeggen de werkgevers. Dat leidt slechts tot prijsopdrijving, omdat de gemaakte investeringen moeten worden terugverdiend.

De werkgevers bepleiten tevens dat de overheid een einde maakt aan de regeling dat afval niet buiten de eigen regio mag worden verwerkt. Nederland is ingedeeld in vier afvalregio's. Het is verboden afval van de ene regio naar de andere te transporteren. De werkgevers vinden dat een slechte regeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden