Werkgevers tegen vrije dag op 5 mei

De PVDA wil dat de SER adviseert over de mogelijkheid om van bevrijdingsdag een vaste vrije dag te maken. Als het aan werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland ligt wordt 5 mei echter geen collectieve vrije dag.

ANP
© ANP Beeld
© ANP

De SER kan volgens PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen het beste beoordelen of er genoeg draagvlak is voor een extra vrije dag. Momenteel is bevrijdingsdag eens in de vijf jaar een officiële vrije dag. Vorig jaar opperde Job Cohen het idee om er een vaste vrije dag van te maken, nadat de SP dit al eerder had gedaan. Volgens Heijnen is het SER-advies nodig omdat de politiek niet zomaar een extra vrije dag kan proclameren. 'Het raakt de economie, vandaar dat het belangrijk is dat er steun is onder werkgevers en werknemers. We willen geen feestdag door de strot duwen.' De PvdA'er wil daarnaast dat gekeken wordt of het wenselijk is dat werknemers zelf kunnen kiezen welke vrije dag ze willen.

Een collectieve vrije dag is volgens de werkgevers niet nodig om mensen in staat te stellen de bevrijding te vieren. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland hebben Nederlandse werknemers voldoende vrije dagen die ze hiervoor kunnen opnemen. De werkgevers zijn daarom tegen het voorstel van de PvdA om 5 mei toe te voegen aan de toch al lange lijst van verlofdagen. Een extra dag vrij zal het bedrijfsleven bovendien veel geld kosten.

'Per medewerker is een ondernemer daar minstens viertiende procent van de loonsom aan kwijt. Die kosten vallen nog hoger uit als zo'n vrije dag collectief is waardoor het hele bedrijf stil komt te liggen. Nederlanders hebben niet alleen veel vrij besteedbare verlofdagen, ook kunnen ze vrijaf claimen op grond van talloze speciale omstandigheden. De lijst met verlofgronden is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid en met enige regelmaat komen politici met voorstellen voor verdere uitbreiding,' aldus de werkgevers. VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ervoor om flexibeler om te gaan met de bestaande 'verlofkerstboom' zonder dat die nog verder wordt opgetuigd. (Tekst ANP, foto ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden