Werkgevers tegen, bonden voor wet tegen leeftijdsdiscriminatie

Vakbeweging en werkgevers verschillen diametraal van mening over een wet tegen leeftijdsdiscriminatie bij sollicitaties. Werkgevers zijn fel tegen wetgeving. De vakcentrales zijn vóór en willen dat de wet ook geldt tegen leeftijdsdiscriminatie op het werk....

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

Dit blijkt uit het advies van de sociale partners aan het kabinet over 'leeftijdsgrenzen bij werving en selectie'. Het kabinet wil met een wet tegen leeftijdsdiscriminatie paal en perk stellen aan bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen bij vacatures. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat bij sollicitatieprocedures het vaakst over leeftijdsdiscriminatie wordt geklaagd.

Werkgevers voelen niets voor een wettelijk verbod. De wet neemt de oorzaak van leeftijdsdiscriminatie volgens hen niet weg. 'Deze belemmeringen liggen voor een deel in de sfeer van objectieve factoren zoals de hoogte van de loonkosten, het productiviteitsniveau en de opleiding', schrijven de werkgevers.

De vakbeweging is sterk voor een wet. Bij werving en selectie, maar ook bij loopbaanbeleid, scholing en ontslag is leeftijd vaak de doorslaggevende factor. Dat is volgens de vakbeweging strijdig met artikel 1 van de Grondwet, die discriminatie 'op welke grond ook' verbiedt.

De vakcentrales vragen het kabinet daarom de werking van het wetsvoorstel niet te beperken tot werving en selectie, maar uit te breiden tot de arbeidsverhouding. Dan valt ook leeftijdsdiscriminatie bij bedrijfsscholing, promotiebeleid en selectie bij ontslagrondes onder de wet.

De ruzie over het wetsvoorstel over leeftijdsdiscriminatie staat overeenstemming over het concept-akkoord over 'participatie-bevorderend ouderenbeleid' niet in de weg. Daarin pleiten vakbeweging en werkgevers voor wervingsbeleid dat 'open staat' voor ouderen. 'Het enkele feit dat iemand een bepaalde leeftijd heeft bereikt, mag geen zelfstandige reden zijn om iemand geen gelijke kans te geven op het verwerven van een functie', staat in het concept-akkoord.

Vakbeweging en werkgevers zijn eensgezind over demotie, blijkt uit het concept. Demotie van oudere werknemers mag alleen op vrijwillige en individuele basis plaatshebben. Vakbeweging en werkgevers zullen dit expliciet opnemen in hun concept-akkoord over het ouderenbeleid. Demotie is het aanvaarden van een lagere functie of een lager salaris.

In een verklaring stellen sociale partners dat gedwongen functie- of loonsverlaging niet aan de orde is. 'Dat stond ook niet in het concept-akkoord, maar binnen de vakbeweging is het na publiciteit wel zo opgevat. Dat is nooit de bedoeling geweest', zegt VNO-NCW-medewerker J.-W. van den Braak.

L. de Waal, cao-coördinator en beoogd voorzitter van de FNV, en N. van Kesteren, directeur sociale zaken van VNO-NCW, gaan het concept-akkoord nu herschrijven om het individuele en vrijwillige karakter van demotie expliciet te verwoorden. 'Er zal klip en klaar komen te staan dat er geen sprake kan zijn van gedwongen of collectieve demotie-regelingen. Niet voor misverstanden vatbaar', zegt De Waal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden